Hundreårsflom i Frankrike

- Nå er hele campingplassen borte, sier nederlandsk familie på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ROQUEBRUNE UR ARGES/OSLO (Dagbladet): Regnværet i Sør-Frankrike det siste døgnet slår alle rekorder.

- Ved Le Cannet-flyplassen i Frankrike falt det 237 mm nedbør på 12 timer og 287 mm på 24 timer, sier Arild Mentzoni, statsmeterolog.

- Det er svært mye nedbør på kort tid. Det er også sjelden at det kommer så mye nedbør på denne tiden av året.

Det som startet som et artig værfenomen for lokalbefolkning og turister, utviklet seg raskt til en livsfarlig sjokkflom.

En nederlandsk familie på campingferie hadde satt opp teltet sitt bare 15 meter fra elva. Jens på tre år og Madelies på to lekte og koste seg i regnet, men like etter leggetid klokka 21, ble det svært utrivelig.

- Ta barna - Vi hørte plutselig tuting og hyl utenfor teltet. Vi trodde først det var noen som slåss, men så viste det seg at evakueringen hadde begynt.

- En mann sa det kom vann, men vi bare lo og sa det hadde kommet vann hele dagen. «Nå kommer vannet fra elva, ta barna og skynd dere», fikk vi da beskjed om, forteller Willem Tyipjes (34), som raskt kledde barna og satte seg i bilen.

Dagbladet møter den nederlandske familien i Roquebrune ur Arges, der familien er innlosjert sammen med 200 andre evakuerte i en idrettshall.

LETTET: Willem (34), Mamon (34), Jens (3) og Madelies (2) puster lettet ut etter å ha kommet seg vekk fra sjokkflommen i natt. Foto: Arna Vikanes Sørheim
LETTET: Willem (34), Mamon (34), Jens (3) og Madelies (2) puster lettet ut etter å ha kommet seg vekk fra sjokkflommen i natt. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer

Willem snakket med eieren av campingplassen tidligere i dag, han kunne fortelle at alt nå er vasket bort av flommen.

Elleve døde Antall omkomne i flommen er nå oppe i elleve og over tusen mennesker er evakuert. Helikoptre flyr inn og ut av det flomrammede området konstant og henter fortsatt ut mennesker som sitter på takene av husene sine.

- Det er fremdeles folk som blir reddet. Det er hundre år siden det var like mye regn her, det var i 1906. Da regnet det i tre uker, mens nå kom alt i løpet av en dag, forteller Sern Gullibert som sitter i kommunestyret i området.

Det er flere sterke historier blant de evakuerte. Blant annet fortelles det om et par som ble fanget ute i elva da den flommet over. Mannen klarte å holde seg fast i et tre, mens kvinnen ikke hadde noe å holde seg fast i og ble tatt av elva.

Det er fortsatt flere savnede.

Sjekk været der du er på Dagbladet.nos værsider.

- UTROLIG MYE: Arild Mentzoni sier det falt utrolig mye regn på kort tid i Sør-Frankrike. Foto: Scanpix
- UTROLIG MYE: Arild Mentzoni sier det falt utrolig mye regn på kort tid i Sør-Frankrike. Foto: Scanpix Vis mer