Hundretalls drept i bombeangrep i Tyrkia i år. I går skjedde det igjen. - Terrorens stygge ansikt

29 drept og 166 skadd i nye terrorangrep i Tyrkia. 

EKSPLOSJON: En video viser en av de to eksplosjonene i Istanbul lørdag kveld. Minst 13 personer skal være drept etter det som beskrives av myndighetene som terror. Video: DHA / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkia ble lørdag kveld nok en gang rammet av terror.

Rundt klokka 20.20 norsk tid gikk det av en bilbombe like utenfor fotballklubben Besiktas' stadion i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var det første angrepet rettet direkte mot opprørspoliti som oppholdt seg utenfor stadion.

Bare 45 sekunder etterpå sprengte en selvmordsbomber seg selv i lufta i Macka park like over veien for stadion, opplyser visestatsminister Suleman Soylu.

29 drept

Så langt har de to bombene kostet 29 menneskeliv, og 166 betegnes som skadd. 27 av de drepte var politifolk. Tilstanden til tre av de skadde skal være kritisk.

Bare halvannen time før bombene gikk av, ble en fotballkamp mellom Besiktas og Bursaspor avsluttet på stadion. Vitner har også opplyst at de hørte skudd etter eksplosjonene.

Ifølge Hurriyet Daily News er omkring ti personer pågrepet etter angrepet.

Et par timer etter angrepet sprengte politiet en mistenkelig bil som sto parkert i nærheten av stadionet der den første bomben gikk av, melder CNN Türk.

Dette er imidlertid ikke første krise landet eller dets mektige president Recep Tayyip Erdogan står i i 2016. Landet har blitt utsatt for en rekke angrep fra terrorgruppa IS og den den kurdiske militante grupperingen PKK, i tillegg til et kuppforsøk i sommer.

OPDDAGER INGENTING: To unge menn spiller gitar i Istanbul da det plutselig eksploderer utenfor hjemmearenaen til Besiktas like bak dem. Det får de ikke med seg før lyden treffer dem. Minst 15 er drept og 69 skadd etter to eksplosjoner i natt. Video: CNN / DHA Vis mer

Et hundretalls personer er blitt drept i bombeangrep i Tyrkia i år, og president Erdogan brukte noen timer før han kom med en uttalelse om angrepet.

- Terrorens stygge ansikt

- Dessverre har vi martyrer og sårede som et resultat av de to eksplosjonene. En terrorhandling rettet mot vårt politi og sivile ble utført i Besiktas i kveld, sier Erdogan.

- Her i Istanbul har vi igjen vært vitne til terrorens stygge ansikt og sett hvordan den tramper på verdier og moral.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet, men Erdogan sier «navnet eller metodene til terrororganisasjonen som gjennomførte dette avskyelige angrepet» ikke er viktig.

POLITIMÅL: Bombeangrepet skjedde halvannen time etter at en fotballkamp var over på Besiktas stadion, som tar 40 000 mennesker. Tyrkiske myndigheter sier politifolk var målet for angrepet. / AFP PHOTO / Ozan KOSE
POLITIMÅL: Bombeangrepet skjedde halvannen time etter at en fotballkamp var over på Besiktas stadion, som tar 40 000 mennesker. Tyrkiske myndigheter sier politifolk var målet for angrepet. / AFP PHOTO / Ozan KOSE Vis mer

- Ingen skal tvile på at vi med Guds hjelp vil bekjempe terror, terrorgrupper, terrorister og selvfølgelig kreftene som står bak dem, sier presidenten.

- Når Tyrkia tar positive skritt mot framtida, kommer svaret umiddelbart i form av blod, tap av liv, brutalitet og kaos skapt av terrorister, sier Erdogan, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Erdogan har tidligere også uttrykt at det ikke spiller noen rolle hvem som står bak.

Tyrkiske myndigheter gjør det imidlertid klart at de vil etterforske angrepet for fullt.

STORE SKADER: 29 mennesker ble drept og 166 skadd i de to eksplosjonene. Foto:  EPA/TOLGA BOZOGLU/NTB scanpix
STORE SKADER: 29 mennesker ble drept og 166 skadd i de to eksplosjonene. Foto:  EPA/TOLGA BOZOGLU/NTB scanpix Vis mer

Det faktum at angrepet skjedde to timer etter kampen, da de sivile hadde forlatt stedet, og at politiet ser ut til å ha vært målet for minst én bombe, tyder på at det er kurdiske opprørere framfor IS som står bak, mener BBCs Tyrkia-korrespondent Mark Lowen.

Stoltenberg fordømmer

- Jeg fordømmer de grusomme terrorhandlingen i Istanbul, Mine tanker går til dem som har mistet sine kjære og til vår allierte, Tyrkia, skriver NATOs generalsekretær på Twitter.

En rekke terrorhandlinger har de siste årene blitt utført i Tyrkias to største byer: Istanbul og hovedstaden Ankara.

Kurdiske opprørere har stått bak to angrep i Ankara, mens tre som har rammet Istanbul, er det angivelig IS som har utført. I juni ble 37 personer drept i selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul.

Ledere fra hele verden har fordømt angrepene i Tyrkia i løpet av lørdag kveld og natt til søndag.