Hundretusener deltok i sørgemarsj i Teheran

Kledde seg i svart for de drepte.

STORE FOLKEMENGDER: Dette bildet distribuert gjennom Reuters skal være fra demonstrasjonene i Teheran torsdag. Foto: DEMOTIX/REUTERS/SCANPIX
STORE FOLKEMENGDER: Dette bildet distribuert gjennom Reuters skal være fra demonstrasjonene i Teheran torsdag. Foto: DEMOTIX/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Hundretusenvis av tilhengerne til presidentkandidat Mir Hossein Mousavi samlet seg torsdag til en ny protestmarsj i Teheran for å minnes drepte meningsfeller. Marsjen gikk fra flere moskeer i byen, før Mousavi talte til demonstrantene på Iman Khomeini-plassen i Teheran.

Mousavi gikk også selv i marsjen, som er den sjette på like mange dager, opplyser vitner til blant andre BBC og Reuters.

Opposjonslederen Mousavi har kalt dagen i dag for en sørgedag, og mange svartkledde demonstranter møtte opp til en marsj som trolig var enda større enn demonstrasjonen i går. Mousavi krever også løslatelse av flere opposisjonspolitikere og journalister som har blitt fengslet siden valget.

«Fred være med profeten Mohammed og hans familie,» sang demonstrantene på Imam Khomeini-plassen sør i den iranske hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mange skal også ha ropt slagord som «død over diktatoren» og «hvor er stemmene våre», sier anonyme vitner til nyhetsbyrået AP.

Det er uklart hvor mange som deltok i marsjen, men den engelskspråklige iranske TV-kanalen Press TV melder om hundretusener av deltakere.

Svartkledde med seierstegn
Journalistene har fremdeles forbud mot å rapportere fra Iran, flere nettsider er blokkert, og i dag har det også kommet rapporter om at mobilnettverket har vært nede. De store nyhetsbyråene får stort sett ikke sendt ut egne bilder fra Iran. Den britiske avisa The Guardian har publisert disse egne bildene fra demonstrasjonen i dag.

SNAKKET TIL TILHENGERNE: Mir Hossein Mousavi talte til de mange som samlet seg i Teheran. Dette bildet er hentet fra Twitter, og skal være fra dagens marsj. Foto:TWITTER/REUTERS/SCANPIX
SNAKKET TIL TILHENGERNE: Mir Hossein Mousavi talte til de mange som samlet seg i Teheran. Dette bildet er hentet fra Twitter, og skal være fra dagens marsj. Foto:TWITTER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Avisas korrespondent rapporterer at Mousavi ble møtt av rop fra tilhengerne sine, mens politihelikoptre hang over Imam Khomeini-plassen, der folk viste seierstegn.

Flesteparten av demonstrantene gikk i svart etter at Mousavi hadde erklært torsdag for en sørgedag, og mange hadde også på seg de grønne båndene som signaliserer støtte til Mousavi, og bar på hvite blomster og svarte lys.

Flere kilder melder via Twitter at Mousavi blant annet sa i sin hilsen at han ønsker å få tilbake Irans stolthet, verdighet og en fremtid i frihet.

- Den neste regjeringen i Iran vil bli valgt av folket. Hvorfor vil alle unge forlate dette landet? Jeg vet ikke om noen andre som vil sette seg selv foran 20 millioner andre i dette landet, sier han om det omstridte valgresultatet.

Myndighetene har nedlagt forbud mot demonstrasjoner, men ifølge de foreløpige rapportene skal marsjen ha gått fredelig for seg. Ifølge New York Times skal politiet ha holdt seg utenfor menneskemengdene.

Det New York-baserte organisasjoenn International Campaign for Human Rights i Iran sier torsdag at 200 demonstranter og politikere er arrestert over hele landet, ifølge AP.

Vil diskutere valgfusk-anklagene
I dag kom også meldingen om at iranske myndigheter vil åpne for å diskutere anklagene om valgfusk fra de tapende presidentkandidatene.

Ifølge BBC sier det mektige Vokterrådet at de har invitert både Mousavi og de to andre presidentkandidatene Mehdi Karroubi og Mohsen Rezai til å diskutere valgresultatet. Rådet sier de skal etterforske 646 klager som har kommet inn etter valget fra de tre presidentkandidatene.

En talsmann sier at rådet også begynt en nøye gjennomgang av klagene, ifølge NTB.

Sittende president Mahmoud Ahmadinejad vant en overlegen seier i valget 12. juni i henhold til offisielle resultater. Men Mousavi, som var hans fremste motkandidat, fester ikke lit til opptellingen og krever omvalg.

YouTube-videoen nedenfor viser angivelig dagens sørgemarsj.

GIKK I GATENE: Dette bildet fra iranske PRESS TV og viser demonstrasjonene i dag. Foto: PRESS TV/AP/SCANPIX
GIKK I GATENE: Dette bildet fra iranske PRESS TV og viser demonstrasjonene i dag. Foto: PRESS TV/AP/SCANPIX Vis mer
SAMLET SEG: Dette bildet hentet fra Twitters fototjeneste TwitPic viser angivelig demonstrasjonen i dag. Foto: TWITPIC/AFP/SCANPIX
SAMLET SEG: Dette bildet hentet fra Twitters fototjeneste TwitPic viser angivelig demonstrasjonen i dag. Foto: TWITPIC/AFP/SCANPIX Vis mer