DEMONSTRASJON: Hensikten ved dagens demonstrasjon er å vise motstand mot uavhengighetserklæringen som mange tror Catalonias president Carles Puigdemont vil legge fram i det katalanske parlamentet på tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DEMONSTRASJON: Hensikten ved dagens demonstrasjon er å vise motstand mot uavhengighetserklæringen som mange tror Catalonias president Carles Puigdemont vil legge fram i det katalanske parlamentet på tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kjendiser og spanske politikere i demonstrasjon mot katalansk løsrivelse

Hundretusener demonstrerer mot Catalonias uavhengighet: - Vi forsvarer oss

«Historisk dag», tror arrangørene av demonstrasjonen til støtte for å forbli en del av Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA, SPANIA (Dagbladet): To dager før det som kan bli D-dagen for den katalanske uavhengighetskampen, demonstrerer organisasjonen Societat Civil Catalana (SCC) i dag i Barcelona.

Arrangørene hevder at så mange som 950.000 mennesker deltok i dagens demonstrasjon, mens politiet i Barcelona tallfester antall demonstranter til om lag 350.000.

- Dette gir oss en stemme
Folkehavet - tusener på tusener - fyller Plaza Catalunya og de fleste gatene mellom denne store plassen i hjertet av Barcelona og ned mot Estacion de Franca hvor demonstrasjonen skal ende opp.

- Hvor er brannmenene?, synger mengden taktfast, som et stikk til brannmennene som prøvde å beskytte forrige søndags avstemming.

Hensikten er å vise motstand mot uavhengighetserklæringen som mange tror Catalonias president Carles Puigdemont fra høyrepartiet PDeCat vil legge fram i det katalanske parlamentet på tirsdag.

- Jeg er begeistret over denne demonstrasjonen, sier Maria Barral (70) til Dagbladet. Hun står forrest i folkemassen og venter på talerne på scenen rett foran henne.

- Vi som er mot løsrivelse har i alle år gjemt oss bort. Dette gir oss en stemme, sier Barral, som kom til Catalonia fra Extremadura da hun var ni år gammel.

BEGEISTRET: Maria Barral venter på talerne med en hjerteformet plakat satt sammen av Catalonias, Spanias og EUs flagg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEGEISTRET: Maria Barral venter på talerne med en hjerteformet plakat satt sammen av Catalonias, Spanias og EUs flagg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi forsvarer oss
I halv tolvtida virket det som om motstanderne av løsrivelse har greid å mobilisere: T-banestasjonen Plaza de Sants, noen kilometer fra sentrum, var så full av folk at Dagbladet ikke greide å komme med fire tog.

FULLE TOG: T-banestasjonen Plaza de Saints. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULLE TOG: T-banestasjonen Plaza de Saints. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Folk veivet med spanske flagg og sang slageren Eviva Espania - noe som er svært provoserende for tilhengere av uavhengighet.

Demonstrantene har med seg både spanske og katalanske flagg. De anser seg som katalanske, men vil likevel være del av Spania.

- Her kommer bølgen, ropes det.

- Hvis de kommer, kan det bli knuffing og fornærmelser, sier Francisco om tilhengerne av løsrivelse. Han er på vei mot plassen hvor demonstrasjonen begynner.

- Men det er ikke vi som er de aggressive her. Vi forsvarer oss, sier han til Dagbladet.

Dagbladet møter Francisco på vei til demonstrasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Dagbladet møter Francisco på vei til demonstrasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
FLAGG: Demonstrantene flagger med både spanske og catalanske flagg. De anser seg som katalanske, men vil likevel være del av Spania. Foto: REUTERS/Albert Gea
FLAGG: Demonstrantene flagger med både spanske og catalanske flagg. De anser seg som katalanske, men vil likevel være del av Spania. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer

Nobelpris-vinner

Slagordet i dagens demonstrasjon er «Basta! Recuperem el seny!» eller «Nå er det nok! La oss gjenvinne fornuften!»

Markeringen kommer dagen etter at tusener kledte seg i hvitt i Barcelona og Madrid, for å få politikerne til å finne en fredelig løsning på konflikten - og ei uke etter en kaotisk folkeavstemning om uavhengighet hvor hundrevis kom til skade.

Ifølge det spanske nyhetsnettstedet ABC regner SCC med at 100 busser skal ankomme Barcelona idag, mange av dem utenfra Catalonia, fulle av folk med katalanske, spanske og EU-flagg.

I tillegg skal en rekke representanter for Spanias regjerende høyreparti Partido Popular, og for sentrum-høyrepartiet Ciudadanos (Borgere) være til stede.

Den berømte forfatteren Mario Vargas Llosa, Nobelprisvinner i litteratur, er blant dem som skal tale. Den tidligere presidenten i EU-parlamentet, Josep Borrell, som er katalansk sosialist, skal også holde en av hovedappellene etter marsjen gjennom sentrum.

TALE: Forfatter og Nobelpris-vinner Mario Vargas Llosa under sine tale for demonstrantene i dag. Han ble født i Peru i 1936, og i 1993 fikk han spansk statsborgerskap. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TALE: Forfatter og Nobelpris-vinner Mario Vargas Llosa under sine tale for demonstrantene i dag. Han ble født i Peru i 1936, og i 1993 fikk han spansk statsborgerskap. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Frykter høyre-ekstreme

Ifølge den spanske avisa El Mundo har det katalanske sosialistpartiet PSC ikke sluttet seg til demonstrasjonen, men har oppfordret sine folk til å delta.

DEMONSTRASJON: Tusenvis av mennesker protesterer i Barcelona i dag. Foto: REUTERS/Juan Medina
DEMONSTRASJON: Tusenvis av mennesker protesterer i Barcelona i dag. Foto: REUTERS/Juan Medina Vis mer

Frykt for at høyre-ekstreme skal overta scenen har fått SCC til å gå ut med at «enheter eller symbolikk som ikke reflekterer demokratiske verdier» ikke vil bli akseptert under arrangementet.

Blant tilhengerne av løsrivelse har det blitt oppfordret til å holde seg unna dagens markering, for å unngå at det utarter til voldelige konfrontasjoner.

Etter at tilhengere av løsrivelse har fylt gatene under og etter folkeavstemningen om uavhengighet forrige søndag, er det viktig for den pro-spanske sida å vise styrke.

Krise i Catalonia

Hundrevis ble skadd da spansk politi som hadde blitt beordret til Catalonias hovedstad Barcelona slo hardt ned på folk som prøvde å stemme i folkeavstemningen, som den spanske grunnlovsdomstolen på forhånd hadde erklært for ulovlig.

Hundrevis kom til skade, noe som førte til en internasjonal fordømmelse av politiets handlemåte.

Det ble et flertall for løsrivelse på 90 prosent i den kaotiske avstemningen, hvor bare 42 prosent av befolkningen deltok. Nå håper SCC å vekke den «tause majoritet» som ikke stemte.

Nær paradegata

Demonstrasjonen er tillyst å begynne klokka 12 på Plaza Urquinaona, en halv kilometer fra den berømte hovedgata La Rambla.

Ifølge SCC skal demonstrasjonen bli den største som er gjennomført av tilhengerne av at Catalonia fortsatt skal være en del av Spania.

Både Spanias statsminister Mariano Rajoy (PP) og Catalonias president Carles Puigdemont har fått hard kritikk for sin uforsonlige handlemåte i krisen.

Både i den katalanske hovedstaden og i Bilbao og Madrid var det demonstrasjoner for at partene nå må begynne å snakke sammen.