Hundretusener demonstrerte i Madrid

Protesterte mot regjeringens forhandlinger md ETA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre tusen mennesker demonstrerte lørdag kveld i den spanske hovedstaden Madrid, i protest mot regjeringens vilje til å forhandle med baskiske separatister.

Arrangørene hevdet at hele 2,1 millioner deltok i demonstrasjonen, mens det spanske innenriksdepartementet anslo at det var snakk om snaut 350.000.

Lørdagens massemønstringene var uansett en av de største på flere år i den spanske hovedstaden, og demonstrantenes budskap til statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero var krystallklart.

- Gå av, lød de taktfaste ropene, ledsaget av den spanske nasjonalsangen og slagord mot regjeringens vilje til å forhandle med den væpnede baskiske separatistgruppen ETA.

Det høyreorienterte opposisjonspartiet PP sto bak lørdagens demonstrasjon, og partiets leder Mariano Rajoy anklaget i en tale regjeringen for å gi etter overfor terrorister.

Striden om den sultestreikende ETA-lederen Jose Ignacio de Juana Chaos, som med regjeringens velsignelse nylig ble overført fra et fengsel i Madrid til husarrest i Baskerland, var en utløsende årsak til opposisjonens protester.

Chaos ble i sin tid dømt til 3.129 år i fengsel i forbindelse med ETA-aksjoner som kostet 25 mennesker livet. Spansk lov slår fast at ingen kan holdes innesperret mer enn 30 år, mens ETA-lederen har sonet 18 år.

Overføringen av Chaos til husarrest var dråpen som fikk det til å flyte over for høyresiden i Spania, som raser mot sosialistregjeringens vilje til å forhandle med ETA, selv etter at de drepte to mennesker i et bombeattentat i desember.

FOLKEHAV: Arrangørene hevder at så mange som 2,1 millioner mennesker demonstrerte i gatene i Madrid på lørdag. Høyresiden raser over at regjeringen forhabndler med den baskiske separatistgruppa ETA. Foto: AP
FOLKEHAV: Arrangørene hevder at så mange som 2,1 millioner mennesker demonstrerte i gatene i Madrid på lørdag. Høyresiden raser over at regjeringen forhabndler med den baskiske separatistgruppa ETA. Foto: AP Vis mer

(NTB)

KOKTE OVER: «Utpressing virker», og «kutt drittpraten - gå av», står det på disse parolene.