Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundretusener kan bli DNA-registrert

Flere hundre tusen nordmenn kan om få år være DNA-registrert. Om et forslag fra DNA-utvalget blir vedtatt, kan 73 000 kriminelle være kvalifisert for registrering bare i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet har sendt ut et høringsnotat om DNA-registrering med en presentasjon av forslagene til fler- og mindretallet i utvalget. Departementet har imidlertid ikke utredet om forslaget vil føre til økt press på domstoler og fengselsvesen om det blir vedtatt.

Narko-rett

-  Dette vil bety at politiet vil oppklare langt mer såkalt hverdagskriminalitet. Det vil frigjøre ressurser til den alvorlige kriminaliteten, sier advokat Harald Stabell.

Han mener at en DNA-reform ikke bør medføre flere folk i fengsel.

-  Dette er en glimrende mulighet til å kunne drive preventiv kriminalomsorg overfor hverdagskriminelle. Samtidig er det en flott anledning til å benytte samfunnsstraff slik det er forutsatt, med betingede dommer og såkalte narkotikadomstoler på vilkår, sier Stabell.

2500 i soningskø

Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebekk i Kriminalomsorgsavdelingen sier til Dagbladet at spørsmålet om hvilke konsekvenser DNA-registrering kan få for strafferettsapparatet og for behovet for fengselsplasser vil stå sentralt i departementets oppfølgning etter høringen.

-  Det er derfor for tidlig å kunne gi noe svar på spørsmålet nå, sier hun.

I dag står 2500 personer i den offisielle soningskøen.

Siden 1998 er DNA-profilen til om lag 8200 kriminelle registrert i Kripos\' identitetsregister, mens statsadvokatene har besluttet registrering av omtrent 10 000. Det betyr at det er 1800 kriminelle politiet foreløpig ikke har fått tatt DNA-prøve av, men som kvalifiserer for det etter reglene som nå gjelder.

Drap, vold og narko

I fjor fikk Kripos DNA-treff i 316 saker. I dag kvalifiserer grovt sett personer som er dømt for drap, grov vold, mordbrann, grove sexovergrep og grove narkotikaforbrytelser for DNA-registrering. I dag rundt 10 000 dømte personer.

Et flertall i DNA-utvalget foreslår at alle som ilegges en strafferettslig reaksjon for en handling som etter loven kan medføre frihetsstraff, kan registreres i DNA-registeret. Mindretallet foreslår en nedre grense ved handlinger som etter loven kan medføre frihetsstraff i seks måneder eller mer.

Flertallets forslag vil altså bety 73 000 DNA-kvalifiserte i 2006.

Etter 2006 vil det blir en liten, gradvis reduksjon i nyregistreringer.

DNA-TEST: Langt flere nordmenns DNA kan havne i et kriminelt register.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling