STÅR STILLE: Bilsalget har fakt dramatisk i hele verden som følge av finanskrisen. Frykten for at General Motors (GM), Ford Motor Co. og Chrysler LLC skal gå konkurs og dra tusenvis av andre bedrifter med seg, er stor. Foto: Spencer Platt/Scanpix
STÅR STILLE: Bilsalget har fakt dramatisk i hele verden som følge av finanskrisen. Frykten for at General Motors (GM), Ford Motor Co. og Chrysler LLC skal gå konkurs og dra tusenvis av andre bedrifter med seg, er stor. Foto: Spencer Platt/ScanpixVis mer

Hundretusener mistet jobben i november

Frykten for resesjon har bitt seg fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for resesjon griper om seg i hele verden etter en av de mest dramatiske børsmånedene noensinne. November ble også en måned da hundretusener fikk beskjed om at de trolig mister jobben.

I Europa har forbrukernes og næringslivets tillit til økonomien falt til det laveste nivået på 23 år. Arbeidsløsheten i eurosonen har samtidig steget mer enn ventet, til 7,7 prosent.

Også i Japan, verdens nest største økonomi, har finanskrisen festet grepet. Tall fra oktober viser at industriproduksjonen falt med 3,1 prosent, mer enn forventet. Forbruket ligger nå 4 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

En rekke land har i løpet av de siste ukene varslet at de vil bruke offentlige midler på en rekke store infrastrukturprosjekter i håp om å få fart på økonomien. Sist ute var Spania, som torsdag lovet 11 milliarder euro til slike prosjekter.

Ustabilt på børsene

På børsene har handelen i november vært preget av kraftige nedturer og plutselige oppturer.

En rekke tall viser at verden ser ut til å være på vei inn i en global økonomisk tilbakegang som kan vare i ett eller flere år. Det har ført til at investorer har sikret pengene sine.

Men samtidig har de blitt oppmuntret av statlige redningspakker og rentekutt i en rekke land. Dermed har de enkelte dager handlet stort i tro på at bunnen er nådd.

Fredag, på månedens siste børsdag, så det ut til at investorer i Asia igjen var preget av optimisme. I flere land endte handelen med en oppgang på om lag 2 prosent. Samtidig var handelen i Europa dempet i morgentimene.

Bedrifter faller sammen

Finanskrisen har nå spredt seg til store deler av økonomien, og det ene selskapet etter det andre har denne måneden varslet at de vil si opp tusenvis av ansatte, stenge fabrikker og kutte kostnadene drastisk fordi etterspørselen blant verdens forbrukere har sunket kraftig.

En av de bransjene som er hardest rammet, er bilindustrien, der selskaper som Ford og General Motors (GM) risikerer å gå over ende.

Denne uken skrev sjefen for GM i Europa til sine ansatte at kostnadene i Europa må kuttes kraftig: Planen er å kutte lønnen og arbeidstiden med 10 prosent slik at arbeidstakerne foreløpig slipper oppsigelser.

Selskapet har også varslet at det vil kvitte seg med en rekke bilmerker, deriblant svenske Saab.

Krisen har også ført til markant nedgang for flytrafikken, der passasjerene er blitt stadig færre i september og oktober. Tallene for november foreligger ennå ikke.

Denne uken varslet en av Storbritannias største butikkjeder, tradisjonsrike Woolworths, at selskapet er nær konkurs. Kjeden har bedt om hjelp til å redde sine 25.000 arbeidsplasser.

Kina kutter skatt

Det er ikke bare verdens rikeste land som iverksetter krisetiltak, også Kina gjør sitt for å demme opp for storstilt arbeidsløshet. Fredag varslet myndighetene i Beijing både skattekutt og økte offentlige investeringer i et forsøk på å få fart på økonomien.

Millioner av kinesere risikerer å bli arbeidsløse, noe som kan føre til sosial uro.

Samtidig forsøker FN å hindre at finanskrisen skaper enda mer nød i fattige land. Fredag samlet FNs generalsekretær Ban Ki-moon om lag 50 av verdens ledere til et møte i Doha i Qatar der han vil forsøke å overtale rike land til å følge opp bistandsløftene de tidligere har gitt.

Spørsmålet er hvor mye rike land er villige til å bruke på utviklingshjelp og klima når milliarder av euro og dollar ruller ut fra statskassene for å holde hjulene i gang i egne land.

At krisen rammer er hel verden, er det ingen tvil om. Dens globale karakter kan blant annet illustreres ved hvordan det kinesiske forsikringsselskapet Ping Ang. har tapt store penger etter at den belgiske storbanken Fortis ble reddet med statlige midler.

Nå skal selskapet ha bedt kinesiske myndigheter om å gå til sak mot Belgia for å få dekket tapene.

(NTB)