Hundretusener på flukt i Kongo

Trygler Europa om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere hundre tusen sivile, mange av dem fra før internflyktninger, er jaget på flukt i Kongo. Både sultne og frosne trygler de nå omverdenen om beskyttelse og nødhjelp.

-  Vi regner med at mer enn 600 000 mennesker nå er på flukt i Kongo. Dette tallet har steget med cirka 200 000 i løpet av den siste uka, sier Ulrika Blom Mondlane, landsdirektør i Flyktninghjelpen til Dagbladet.no.

Flyktninghjelpen har fire leirer og 300 ansatte i Kongo. Mondlane, som nå befinner seg i byen Goma i Kongo forteller at situasjonen er svært kritisk.

- Flyktningene trenger mat og husly. Det er et enormt behov for hjelp. Mange er dessuten redde og lengter etter å komme seg i sikkerhet, sier hun.


Umiddelbare behov

Storbritannias utenriksminister, David Miliband, gikk i dag ut og etterlyste et større internasjonalt engasjement i forbindelse med krisa.

- De umiddelbare behovene er opplagte. Flyktningenes behov for mat, husly, vann og andre nødvendigheter må nå bli møtt av en internasjonal mobilisering, sier han ifølge BBC.

Sammen med sine utenriksministerkolleger fra Frankrike og Belgia, Bernard Kouchner og Karel De Gucht, og USAs viseutenriksminister for Afrika, Jendayi Frazer, har Miliband de siste dagene drevet skytteldiplomati og ved selvsyn sett hvilke forhold flyktningene lever under.

PÅ FLUKT: Flere hundre tusen sivile, mange av dem fra før internflyktninger, er jaget på flukt i Kongo. Både sultne og frosne trygler de nå omverdenen om beskyttelse og nødhjelp. Foto: Foto: TRULS BREKKE/FLYKTNINGEHJELPEN
PÅ FLUKT: Flere hundre tusen sivile, mange av dem fra før internflyktninger, er jaget på flukt i Kongo. Både sultne og frosne trygler de nå omverdenen om beskyttelse og nødhjelp. Foto: Foto: TRULS BREKKE/FLYKTNINGEHJELPEN Vis mer

Utsendingene har forsøkt å overtale Kongos president Laurent Kabila til å gjøre mer for å avvæpne hutuopprørerne i Øst-Kongo. Samtidig har de lagt press på Rwandas leder Paul Kagame for å få ham til å tvinge Nkundas tutsiopprørere til å legge ned våpnene.


Etterlyser europeisk hjelpI byen Kibati, nord for Goma, har mer enn 70 000 flyktninger søkt ly. Derfra etterlyses det nå hjelp fra Europa og EU.

Ifølge Reuters er menneskene der desperate etter beskyttelse, og vil ta i mot tropper fra Europa med åpne armer. 

-  
Vi ønsker jo helst å reise tilbake til hjemmene våre, men bare dersom det er trygt. Vi blir veldig glade dersom EU sender sine tropper hit, sier en eldre kvinne, Rgwasa Nyakaruhije til Reuters.

Hun forteller at forholdene i Kibati nå nær sagt er ulevelige.

- Jeg har ikke spist på seks dager, sier hun.

Voldtekter

Det har tidligere blitt kjent i media at antallet voldtekter har eskalert betraktelig i Kongo i løpet av den siste tiden. Skrekkhistorier om barn som voldtar andre barn og at enkelte helt ned i 6-månedersalderen blir utsatt for krigsstrategiske voldtekter, har rystet mange.

Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp er bekymret for utviklingen.

Hundretusener på flukt i Kongo

- Siden krigen startet i 1996 har titusener av kongolesiske kvinner og unge jenter hvert eneste år blitt voldtatt og torturert på det mest bestialske. De siste dagers utvikling viser med all tydelighet at denne formen for krigføring igjen er satt i system i stor skala, sier hun.

Hun mener at Norge nå er nødt til å ta større ansvar.

- Krigen mot kvinner i Kongo er vårt ansvar. Verdenssamfunnet kan ikke igjen sitte og se på krigen mot kvinner og alle de groteske brudd på menneskerettighetene som skjer i Kongo, sier Sydnes.

- FN må hjelpe

Også hjelpeorganisasjonen CARE er bekymret for det økende anntallet voldtekter i Kongo.


- Vi vet av erfaring at kvinner er ekstra utsatt for seksuell vold i konfliktsituasjoner, og at konflikten i Kongo har gått særlig hardt ut over kvinner og jenter, som har vært utsatt for seksuell vold i vanvittig omfang. Vi frykter nå at situasjonen blir enda verre for Kongos kvinner, sier generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen.


Hun etterlyser mer hjelp fra FN.


- FN-styrken i Kongo er alt for liten til å beskytte de sivile hvis konflikten forverres ytterligere. Kongo er et av Afrikas største land, og FN-styrken på knapt 17.000 soldater er alt for liten til å beskytte de sivile. Det internasjonale samfunnet må umiddelbart sørge for at FN får tilstrekkelig med soldater og utstyr til å beskytte sivile, sier Gerhardsen.


Minst 100.000 mennesker har allerede flyktet til byen Goma for å søke tilflukt fra voldshandlingene. Butikker og hjem i og rundt Goma er utsatt for plyndring av væpnede grupper.


- Beskyttelse av sivile må nå være hovedprioriteten til FN-styrkene og Kongos regjering. Et samlet internasjonalt samfunn må umiddelbart legge trykk på alleinvolverte parter i konflikten til å stoppe kampene, søke en fredelig løsning, og la hjelpeorganisasjonene få tilgang til å levere nødhjelp som mat, vann og husly, understreker Gerhardsen.

VERRE: Situasjonen i det østlige Kongo har blitt betraktelig forverret etter at nye kamper blusset opp i slutten av august.
TRENGER HJELP: Flyktningene i Kongo ber nå om hjelp fra Europa. Mer enn 600 000 mennesker er på flukt. De mangler mat, vann og husly.
PÅ FLUKT: Mer enn 600 000 mennesker drives på flukt i Kongo.
HJELPER: Flyktninghjelpen driver fire leirer rundt Goma, og i leiren Mugunga 1 utenfor Goma lever i dag 26. 000 fordrevne, men tallet øker daglig.Rasjonene er halvert siden mai, en familie får i dag åtte pakker kjeks i uken å leve på.