Hundretusener på flukt i Somalia

FN melder om mulige krigsforbrytelser og Leger Uten Grenser flykter med familie og pasienter.

PÅ FLUKT: Et somalisk barn smiler til kameraet, den lille jenta er på flukt sammen med familien og 200 000 somaliere. Flere nye sammenstøt mellom islamister og regjeringsstyrker i Mogadishu har bidratt til folketomme forsteder.   REUTERS/Feisel Omar (SOMALIA CONFLICT)
PÅ FLUKT: Et somalisk barn smiler til kameraet, den lille jenta er på flukt sammen med familien og 200 000 somaliere. Flere nye sammenstøt mellom islamister og regjeringsstyrker i Mogadishu har bidratt til folketomme forsteder. REUTERS/Feisel Omar (SOMALIA CONFLICT)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere forsteder i Somalias hovedstad, Mogadishu, er nærmest folketomme etter kamper mellom islamister og regjeringsstyrker. AP melder om flere omkomne og opptil 200 000 mennesker på flukt.

Regjeringssoldater har de siste dagene trappet opp angrepene mot islamistene, som de siste ukene har fått sterkt fotfeste i den somaliske hovedstaden.

SOMALIA: Et somalisk barn holder ammunisjon mens islamister kjemper gatekamper mot regjeringsstyrker i Mogadishu. Kampene i Somalias hovedstad har drevet over 200 000 på flukt den siste tiden.  REUTERS/Omar Faruk
SOMALIA: Et somalisk barn holder ammunisjon mens islamister kjemper gatekamper mot regjeringsstyrker i Mogadishu. Kampene i Somalias hovedstad har drevet over 200 000 på flukt den siste tiden. REUTERS/Omar Faruk Vis mer

allAfrica melder om kraftige kamper i Derkenley-distriktet i Mogadishu. Vitner forteller om kamper som brøt ut i går og melder om kraftige skuddsalver. Det er fremdeles usikkert hvor mange som er blitt drept i konflikten de siste dagene.

Kampene står mellom islamistiske Al Shabaab-krigere og somaliske regjeringsstyrker støttet av soldater fra Den afrikanske unionen (AU).

GATEKAMPER: Islamistiske opprørere har den siste tiden kjempet mot regjeringsstyrker i Mogadishu. REUTERS/Mowliid Abdi
GATEKAMPER: Islamistiske opprørere har den siste tiden kjempet mot regjeringsstyrker i Mogadishu. REUTERS/Mowliid Abdi Vis mer

Al Shabaab kjemper for en islamistisk stat på Afrikas Horn og kriger mot regjeringshæren som får støtte fra 4.000 soldater fra AU. Myndighetene hever Al Shabaab har bånd til al-Qaida, noe islamistene nekter for.

Silvilbefolkningen lider
FNs Høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay, uttalte i dag at det foregår klare og alvorlige brudd på internasjonale menneskerettigheter, og mulige krigsforbrytelser.

PÅ FRAMMARSJ: Islamistleder Sheik Hasan Dahir Aweys. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix
PÅ FRAMMARSJ: Islamistleder Sheik Hasan Dahir Aweys. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix Vis mer

Angrep på sivile har vært en stor del av konflikten helt siden den startet i 1991, sa Pillay.

- I disse nye angrepene er det klart at sivilbefolkningen, spesielt kvinner og barn, blir utsatt for vold. Det er behov for ytterligere tiltak for å beskytte sivilbefolkningen, menneskerettighets- forkjempere, hjelpearbeidere og journalister som lider og i noen tilfeller blir spesielt utsatt for angrep, sa Pillay.

Leger Uten Grenser stenger helsesentre
I et presseskriv opplyser Leger Uten Grenser at deres ansatte også er tvunget på flukt sammen sine familier og den øvrige sivilbefolkningen. Vedvarende bombing, eksplosjoner og kamper mellom væpnede grupper fortsetter å kreve livet til flere titalls sivile, og har kastet Mogadishu ut i et lovløst kaos, opplyser de i en pressemelding.

- De to siste månedene er det antatt at 200 000 mennesker har flyktet i retning byene Afgooye og Jowhar. Befolkningen lever i konstant frykt, og de siste to ukene har antallet døde og skadde økt dramatisk. Sikkerhetssituasjonen gjør det også umulig å gi medisinsk nødhjelp til dem som trenger det, sier Monica Camacho, som koordinerer Leger Uten Grensers arbeid i Somalia fra Nairobi.

FLERE DREPT: Dødstallene fra Somalia er ikke bekreftet, men Reuters melder om at opptil 50 skal være drept de siste ukene.  REUTERS/Feisel Omar
FLERE DREPT: Dødstallene fra Somalia er ikke bekreftet, men Reuters melder om at opptil 50 skal være drept de siste ukene. REUTERS/Feisel Omar Vis mer

Leger Uten Grenser har som en konsekvens av dette måtte stenge sine helsesentre i området. Flere klinikker og helsesentre nord i Mogadishu er nå overtatt av væpnede grupper.

- Vi har lenge klart å tilby medisinsk og humanitær hjelp under de verst tenkelige forhold, men ser oss nå nødt til å legge ned arbeidet på grunn av sikkerhetssituasjonen, sier Alfonso Verdu, landansvarlig for Leger Uten Grenser i Somalia.

MILITS: Flere lokale militser som støtter islamistene har involvert seg i kampene mot Somalias regjeringsstyrker den siste tiden.    AFP PHOTO/Mustafa ABDI
MILITS: Flere lokale militser som støtter islamistene har involvert seg i kampene mot Somalias regjeringsstyrker den siste tiden. AFP PHOTO/Mustafa ABDI Vis mer

FNs sikkerhetsråd oppfordrer det internasjonale samfunnet til å støtte regjeringen i Somalia.

- Valget foran oss nå er tydelig: Enten hjelper vi det somliske folk til å overkomme disse angrepene på fred, eller så tillater vi regjeringen å tape kampen mot en radikal bevæpnet opposisjon, sa undersekretær for politiske saker i FN Lynn Pascoe.