Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hundretusener romfolk må ut av Ungarn

Høyreekstreme marsjerte i gatene i Budapest.

 MARSJERTE MOT ROMFOLKET:  Flere hundre tilhengere av det forbudte, høyreorienterte, halvmilitære partiet Hungarian Guard  marsjerte i Budapest sentrum lørdag med krav om at kriminelle romfolk må utvises fra Ungarn. FOTO: Laszlo Balogh REUTERS/NTB SCANPIX.
MARSJERTE MOT ROMFOLKET: Flere hundre tilhengere av det forbudte, høyreorienterte, halvmilitære partiet Hungarian Guard marsjerte i Budapest sentrum lørdag med krav om at kriminelle romfolk må utvises fra Ungarn. FOTO: Laszlo Balogh REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av høyreekstreme ungarere krevde lørdag nulltoleranse mot romfolk da de feiret femårsdagen for opprettelsen av den paramilitære ungarske garden

Arrangørene hadde ventet flere tusen mennesker, men bare noen få hundre dukket opp i den kvelende heten på nesten 40 grader.

Den ungarske garde, som var en væpnet fløy av det høyreekstreme Jobbik-partiet, ble forbudt i 2009.

Det skjedde etter at de arrangerte jevnlige demonstrasjonstog gjennom sigøynernabolag med voldsforherligende taler til forvar for den ungarske nasjon.

Diskriminering Spenningen mellom de 500 000 til 700 000 lutfattige rom og andre ungarere i landet med 10 millioner innbyggere, har økt kraftig i en tid da Ungarn er inne i sin andre resesjon på to år og arbeidsløsheten er godt over 10 prosent.

- Vi må tvinge tilbake disse hundretusener av rom-forbrytere. Vi må vise nulltoleranse mot rom-kriminalitet og parasittisme, sa Jobbiks leder Gabor Vanna til demonstrantene på Helteplassen i sentrum av Budapest.

Han sa at om de ikke tilpasser seg ungarsk væremåte, burde de reise fra landet, og om de ikke vil gå, ber vi Brussel om hjelp. De kan adoptere dem og prøve å lære dem opp i europeisk kultur, sa han videre. Jobbik ønsker at Ungarn går ut av EU.

Uniformerte Etter at Den ungarske garde ble forbudt, har en rekke tidligere medlemmer dannet nye militsgrupper med navn som Det nasjonale regiment og Nye ungarske garde.

Politiet hadde opprinnelig lagt ned forbud mot demonstrasjonen, men arrangøren anket og vant fram.

Rundt 200 av demonstrantene bar uniformene til Den ungarske garde, som minner om uniformene til det ungarske nazipartiet under andre verdenskrig.

Flere titall antifascister arrangerte en motdemonstrasjon, men ultranasjonalistenes demonstrasjon gikk for seg uten problemer.

Jobbik er Ungarns tredje største parti med 17 prosent av stemmene ved forrige valg i 2010.

(NTB-AFP-Reuters).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media