Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundretusenvis demonstrerer for økt våpenkontroll i USA

Flere hundre tusen amerikanske skoleelever samler seg i Washington og andre byer i USA lørdag for å protestere mot våpenrelatert vold og for tryggere skoler.

DIREKTE: Både i New York og Washington demonstreres det mot våpenloven. Video: Ap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«March for Our Lives» (Vårt livs marsj) er en landsomfattende protestaksjon som arrangeres av elever som overlevde skoleskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i midten av februar.

Ifølge arrangørene er det ventet at opp mot 500.000 mennesker deltar i marsjen i hovedstaden Washington DC, der de blant annet skal gå langs Pennsylvania Avenue mot Det hvite hus.

I tillegg arrangeres det over 800 andre lignende protestaksjoner rundt om i USA. Lørdagens massedemonstrasjon kan bli en av de største i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnam-krigen på 1960- og 70-tallet.

Kjendiser

I Parkland i Florida samlet over 20.000 mennesker seg i en park like ved skolen der 14 elever og tre ansatte ble drept i februar.

Også flere kjendiser har sagt at de vil delta i marsjen, blant dem er Amal og George Clooney. Andre stjerner, som Oprah Winfrey og Steven Spielberg, har donert store summer til kampen for strengere våpenkontroll.

Det er også demonstrasjoner utenfor de amerikanske ambassadene i en rekke land, deriblant Sverige og Storbritannia.

– Trumps topprioritet

Demonstrantene bar plakater med tekster som «Beskytt barn, ikke våpen», «Aldri mer» og «Nok er nok».

– La våre stemmer bli det sterkeste våpenet, ropte mange av ungdommene.

En talskvinne for president Donald Trump sier at presidenten har som «høyeste prioritet å beskytte barna våre».

Førstegangsvelgere

Arrangørene og de fleste av dem som deltar i massemønstringen, er skoleelever, ungdommer som for første gang skal stemme i høstens mellomvalg til Kongressen.

Ungdommene krever strengere våpenkontroll og vil blant annet at politikerne skal vedta en lov som forbyr automatvåpen som ofte er blitt brukt i masseskytinger på amerikanske skoler.

Begrensninger i salg av ammunisjon og strengere bakgrunnssjekk av folk som vil kjøpe våpen, er også blant kravene.

Sterke reaksjoner

17 mennesker, hvorav 14 elever, ble drept da Nikolas Cruz åpnet ild mot den videregående skolen i Florida på Valentindagen. Skolemassakren føyde seg inn i en lang rekke massakrer ved amerikanske skoler.

Men reaksjonene som fulgte i kjølvannet av den, var de sterkeste USA har sett på lenge, og det har gitt mange håp om at det kan være mulig å påvirke politikere både i Kongressen og på delstatsnivå til å faktisk gjøre noe.

Fredag, dagen før massemønstringen, foreslo Trump-administrasjonen et fullstendig forbud mot såkalte bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling