Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundretusenvis protesterte mot Libanons regjering

Hundretusenvis av demonstranter fylte søndag gater i Beirut og andre byer i Libanon. Protestene mot regjeringen er de største landet har sett på nesten 15 år.

STØRST: Søndagens demonstrasjoner mot Libanons regjering skal være de største siden protestbølgen brøt ut torsdag. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix
STØRST: Søndagens demonstrasjoner mot Libanons regjering skal være de største siden protestbølgen brøt ut torsdag. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix Vis mer

Da libanesere for fjerde dag på rad samlet seg i sentrum av hovedstaden Beirut, runget slagordet «Folket krever regimets fall».

De spontane masseprotestene har allerede slått sprekker i statsminister Saad Hariris bredt sammenstatte regjering.

Demonstrantene protesterer mot regjeringens håndtering av den dype økonomiske krisen i landet, samt mot den politiske eliten som de ser på som korrupt.

Borgere i alle aldre og på tvers av religiøse skillelinjer samlet seg flere steder i Beirut, og mange bar mange på libanesiske flagg.

SLITER: Libanon sliter med skyhøy utenlandsgjeld og budsjettunderskudd, og Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever omfattende sparetiltak og reformer for å bidra med lån. Foto:AP Photo/Hussein Malla
SLITER: Libanon sliter med skyhøy utenlandsgjeld og budsjettunderskudd, og Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever omfattende sparetiltak og reformer for å bidra med lån. Foto:AP Photo/Hussein Malla Vis mer

Dans og sang

Også i andre libanesiske byer samlet demonstranter seg, og enkelte steder ble det bygd og satt fyr på barrikader i gater og veier. Mange danset og sang i gatene, og for hver time strømmet flere hundre demonstranter til.

Myndighetene har utkalt store sikkerhetsstyrker, men det er ikke meldt om opptøyer siden fredag.

Protestene har stort sett vært fri for vold, og mange har tatt med barna sine til demonstrasjonene.

PROTEST: Protestene mot regjeringen er de største landet har sett på nesten 15 år. Foto: REUTERS/Mohamed Azakir / NTB Scanpix
PROTEST: Protestene mot regjeringen er de største landet har sett på nesten 15 år. Foto: REUTERS/Mohamed Azakir / NTB Scanpix Vis mer

Økonomisk krise

Protestene ble utløst av et forslag om å innføre gebyr på meldingstjenester som WhatsApp, men rettes også mot høy arbeidsledighet, redusert lønn og sosiale ytelser, økt skatt, høyere priser og synkende levestandard.

- Folk orker ikke mer. Det er ingen gode skoler, ingen elektrisitet og ikke noe vann, sier Nader Fares, en arbeidsledig demonstrant i sentrum av Beirut.

Libanon har tatt imot over 1,5 millioner syriske krigsflyktninger, som har utkonkurrert mange libanesere på arbeids- og boligmarkedet.

Landet sliter med skyhøy utenlandsgjeld og budsjettunderskudd, og Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever omfattende sparetiltak og reformer for å bidra med lån.

Den libanesiske regjeringens forslag om kutt i offentlige lønninger, pensjoner og velferdsordninger møter imidlertid stor motstand.

HOVEDVEI: Demonstranter sperret søndag hovedveien øst for Libanons hovedstad Beirut. Foto: AP / NTB scanpix Foto: AP Photo/Hussein Malla / NTB Scanpix
HOVEDVEI: Demonstranter sperret søndag hovedveien øst for Libanons hovedstad Beirut. Foto: AP / NTB scanpix Foto: AP Photo/Hussein Malla / NTB Scanpix Vis mer

Forlot regjeringen

Statsminister Saad Hariri, som leder en bredt sammensatt samlingsregjering, ga fredag de øvrige partiene en frist på 72 timer til å godkjenne reformene som ligger på bordet.

Søndag sa druserleder Walid Jumblatt fra Det progressive sosialistpartiet at hans to statsråder bare vil bli værende i regjeringen dersom den vedtar reformer som innebærer verken pensjonskutt, økte skatter eller avgifter.

Et av partiene i regjeringen, det kristne høyrepartiet partiet Al Qouwat al Lubnania, kunngjorde lørdag at det trakk seg fra koalisjonen og ble hyllet av demonstrantene.

BEIRUT: For fjerde dag på rad har libanesere samlet seg i sentrum av hovedstaden Beirut. Foto: REUTERS/Omar Ibrahim
BEIRUT: For fjerde dag på rad har libanesere samlet seg i sentrum av hovedstaden Beirut. Foto: REUTERS/Omar Ibrahim Vis mer

Partiet ledes av Samir Geagea, en beryktet militsleder som knyttes til noen av de verste krigsforbrytelsene under borgerkrigen som tok slutt i 1990, blant annet massakren i de to palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila.

Geagea begrunnet lørdag kveld beslutningen om å forlate regjeringen med at den mangler vilje til å gjennomføre «seriøse og radikale reformer» og etterlyste «eksepsjonelle og umiddelbare tiltak».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media