Hundrevis av albanere flykter

Hundrevis av albanere flykter nå fra kampene mellom den makedonske hæren og albansk gerilja nord i Makedonia. Fredag bombet makedonerne albanerne med granater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Siden torsdag kveld har flere hundre albanere flyktet, sier Astrid Van Gendersen i FNs Høykommissær for flyktninger i Pristina.

Ved grensestasjonen Blace på grensa mellom Makedonia og Kosovo er flyktningstrømmen dermed snudd i forhold til under Kosovokrigen. Da var det også albanerne som flyktet, men den gang fra Kosovo inn i Makedonia. Nå tvinger den makedonske hærens angrep mot albanske landsbyer dem den andre veien - inn i Kosovo.

– De fleste er fra landsbyer i området rundt Kumanovo, sier Gendersen.

Den makedonske hæren skjøt fredag med granater i et fjellområde der de tror den albanske geriljaen søker dekning. Det meldte øyenvitner i nærheten av Vakcince.

Bombingen startet klokka 16.45 fredag. Tidligere på dagen ga myndighetene innbyggerne i området frist til klokka 16.15 med å evakuere området. Hovedmålet for hærens granater var landsbyen Vakcince. Journalister i nærheten meldte om at bombene ble rettet mot en ås rett bak landsbyen. De rundt 8.000 albanerne som flyktet til Kosovo da det brøt ut kamper i mars, bor fortsatt hos slektninger og venner i der.

(NTB-Reuters)

ANGREP: Makedonske kamphelikoptre angrep i dag landsbyer der albanske opprørere skal ha sine stillinger.