Hundrevis av albanere flykter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av albanere flykter nå fra kampene mellom den makedonske hæren og albansk gerilja nord i Makedonia. Fredag bombet makedonerne albanerne med granater.

– Siden torsdag kveld har flere hundre albanere flyktet, sier Astrid Van Gendersen i FNs Høykommissær for flyktninger i Pristina. Ved grensestasjonen Blace på grensa mellom Makedonia og Kosovo er flyktningstrømmen dermed snudd i forhold til under Kosovokrigen. Da var det også albanerne som flyktet, men den gang fra Kosovo inn i Makedonia. Nå tvinger den makedonske hærens angrep mot albanske landsbyer dem den andre veien - inn i Kosovo.

– De fleste er fra landsbyer i området rundt Kumanovo, sier Gendersen.

Den makedonske hæren skjøt fredag med granater i et fjellområde der de tror den albanske geriljaen søker dekning. Det meldte øyenvitner i nærheten av Vakcince.

Bombingen startet klokka 16.45 fredag. Tidligere på dagen ga myndighetene innbyggerne i området frist til klokka 16.15 med å evakuere området. Hovedmålet for hærens granater var landsbyen Vakcince. Journalister i nærheten meldte om at bombene ble rettet mot en ås rett bak landsbyen. De rundt 8.000 albanerne som flyktet til Kosovo da det brøt ut kamper i mars, bor fortsatt hos slektninger og venner i der.

(NTB-Reuters)