Hundrevis av barn blir slått

Minst seks prosent av norske barn opplever å bli dasket eller slått av sine egne foreldre. Nedslående, sier Barneombudet, som vil gjøre 2006 til barnebeskyttelsens år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet «Har du eller din partner noen gang dasket/slått ditt eller dine barn?» ble stilt i BarniMagen.coms mor- og barnundersøkelse blant småbarnsmødre, gravide og de som prøver å bli gravide.

7163 svarte. Seks prosent svarte ja. Det betyr at flere hundre barn i Norge slås eller daskes av foreldrene sine.Jordmor Siri von Krogh står bak undersøkelsen. Hun er overrasket over resultatene.

-  Når seks av 100 svarer ja på dette, er fysisk straff vanligere enn jeg hadde trodd. Jeg håper det blir slutt på disse etterlevningene fra spanskrørets tid, sier von Krogh.

Nedslående

Barneombud Reidar Hjermann reagerer også sterkt på funnene i undersøkelsen.

-  Det er alltid problematisk at foreldre legger hånd på barna og tror dette er barneoppdragelse. Barn skal aldri slås eller klaskes under noen omstendighet. Det er skadelig og undergraver barnets selvbilde og selvrespekt, og gjør forholdet mellom barn og foreldre mer problematisk, sier han.

I desember gikk Hjermann kraftig ut mot en Høyesterettsdom.Den har en tilleggsuttalelse som innebar at det fortsatt er rom for å diskutere hvor grensa går når det gjelder å legge hånd på barna i forbindelse med barneoppdragelse.

For to uker siden sendte han et brev til justisminister Knut Storberget, der han ber om at regjeringen «foretar nødvendige presiseringer/endringer, slik at barn sikres samme vern om sin fysiske integritet som voksne».

NEDSLÅENDE FAKTA: Minst seks prosent av norske barn blir slått av sine foreldre. Barnet på bildet er en modell. Foto: Scanpix
NEDSLÅENDE FAKTA: Minst seks prosent av norske barn blir slått av sine foreldre. Barnet på bildet er en modell. Foto: Scanpix Vis mer

Dask er uakseptabelt

Det går fram av undersøkelsen at den vanligste formen for fysisk avstraffelse er dask på handa.

-  Skulle jeg gå rundt og daske mine ansatte på handa hver gang jeg var uenig med dem? Det er helt uakseptabelt at barn skal ha et dårligere vern om sin fysiske integritet enn voksne, tordner Hjermann.

Undersøkelsen viser at sju prosent av dem som svarer ble slått selv mens de var barn. Videre er det en klar sammenheng mellom å ha blitt slått som barn selv og å slå egne barn. 14,6 prosent av dem som ble utsatt for vold da de var små, slår eller dasker sine egne barn. Av dem som ikke ble utsatt for vold da de var små, slår eller dasker 5,6 prosent sine egne barn.

Hjermann mener det likevel ikke trengs en holdningsendring generelt blant foreldre.

Det er heldigvis få foreldre som tror at fysisk avstraffelse er en akseptabel måte å oppdra barn på.

Må nå fram til alle

-  Men disse tallene viser at det faktisk er en del barn som blir slått i Norge i dag. Det er disse foreldrene vi må jobbe for å nå med kunnskap. De voksne må stoppes, og barna de tukter må vernes, sier Hjermann og legger til:

-  Det er også viktig at alle foreldre som kommer til Norge med sine barn blir orientert om at vi i Norge er kommet så langt at vold og fysisk irettesettelse av barn er noe som ikke hører vår kultur til.

Hjermann vil gjøre 2006 til barnebeskyttelsens år.

UAKSEPTABELT: Jordmor Siri von Krogh mener det er helt uakseptabelt at barn skal ha et dårligere vern om sin fysiske integritet enn voksne.