Hundrevis av barn rømmer til Oslo

Hvert år blir flere hundre barn og unge meldt savnet her i landet. De fleste rømmer til Oslo, men også til andre større byer. Sommeren er den verste tida for engstelige foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble flere enn 600 barn og unge meldt savnet fra landets største byer. Bare i Oslo var 400 barn på rømmen. Fra Bergen ble 103 unge under 20 år meldt savnet, mens politiet i Stavanger lette etter 97 unge. Kristiansand og Trondheim har ikke sammenliknbar statistikk, men registrerer flere slike saker i sommermånedene enn ellers i året.

De aller fleste barn og unge som forsvinner her i landet, blir funnet igjen i god behold, men mange av dem har fått erfaringer de kunne klart seg uten.

Utenbys ungdom

- I sommermånedene er det mange ungdom utenbys fra som dukker opp i narkomiljøet på Oslo S eller på Oslo City, sier politiinspektør i Vakt- og utrykkingsseksjonen i Oslo politidistrikt, Stig Duås.

Hvert år ser politiet helt nye unge ansikter nede i det tungt belastede miljøet «Plata» i Oslo sentrum.

- Storbyen lokker til seg unge som vil oppleve noe. Ungdommen føler at de blir anonymisert i Oslo, men de som kommer til de aller mest belastede områdene, blir fort oppdaget. De sendes hjem med første tog, sier Duås.

Barnevernsvakta i Oslo merker at sommeren er her. I dag leter de etter åtte ungdommer. Seks jenter og to gutter fra 14 til 18 år er på rømmen i hovedstaden. Halvparten av dem er fra Oslo, resten kommer fra Bergen, Ålesund og byer i Østfold.

- Det er bekymringsfullt at helt unge oppholder seg i Oslo alene. Vi vet ikke hvor de bor når de er her, men oftest er det nok dessverre på adresser hvor foreldrene ikke hadde ønsket at de var, sier leder ved Barnevernsvakta i Oslo, Norunn Vaaland. Foreldre som savner ungdommene sine, melder fra til politiet som igjen tar kontakt med den lokale barnevernsvakta. En av oppgavene til barnevernet er å forsøke å hjelpe foreldrene.

- Foreldrene til disse unge er fortvilte. De er redde for hva som kan skje med barna deres, og lurer jo selvfølgelig på om det er trygt der de oppholder seg. De frykter at barna beveger seg inn i belastede miljøer, sier Vaaland.

Om sommeren er det ekstra mange fortvilte foreldre på telefonen, og politiet har flere forklaringer på det.

- På denne tida er det stor mobilitet blant unge, og mange kommer til hovedstaden for å oppleve litt spenning. Mange barn og unge rømmer etter å ha kranglet med foreldre. Et vanlig eksempel er ungdom som blir nektet å dra på ferie alene, sier politiinspektør Duås.

Sommeren er også en tid da foreldre har mindre kontroll over barna sine. Det er skolefri og lite å ta seg til mens foreldrene jobber. Verken barnevern eller politi setter inn mye ressurser for å finne rømlingene.

To på vakt

- Vi er bare to på vakt om kvelden og kan vanskelig prioritere ungdom som har rømt hjemmefra framfor små barn i krise, sier Vaaland. Politiet rundt om i landet opplyser at det de gjør med savnede meldingene er å registrere dem.

- Vi drar ikke ut og leter etter ungdommer vi tror har forsvunnet frivillig. Det er for ressurskrevende. Men ser vi dem, så tar vi dem, sier Duås.

FARLIG MILJØ: Ungdom som oppholder seg i Oslo sentrum, dras ofte mot «plata».