AKSJONERER: Britisk politi etterforsker 1.400 personer som mistenkes for å ha begått seksuelle overgrep mot mindreårige. Flere hundre av dem er kjendiser. Foto: REUTERS/Luke  MacGregor
AKSJONERER: Britisk politi etterforsker 1.400 personer som mistenkes for å ha begått seksuelle overgrep mot mindreårige. Flere hundre av dem er kjendiser. Foto: REUTERS/Luke MacGregorVis mer

Hundrevis av britiske kjendiser etterforskes for overgrep

Stor aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk politi etterforsker 1.400 personer som mistenkes for å ha begått seksuelle overgrep mot mindreårige. Flere hundre av dem er kjendiser.

Saken som er under opprulling strekker seg hele 50 år bakover i tid og øker i omfang etter hvert som etterforskningen skrider fram.

En rekke politikamre er involvert i opprullingen, og det hele koordineres gjennom Operation Hydrant.

Offentlige personer Ifølge politiet er 1.433 briter mistenkt i saken, og de aller fleste av dem omtales som offentlige personer eller personer som har hatt sitt arbeid i offentlige institusjoner.

Ifølge Simon Bailey, som leder Operation Hydrant, er 261 av de mistenkte å anse som prominente personer.

- Antallet mistenkte øker nesten daglig. Disse tallene er helt hinsides, de indikerer hvilket omfang overgrepene mot barn har hatt, sier han.

Familie og venner - Offentlighetens og medienes fokus har hittil vært på grusomheter begått av kjente personer, grupper, gjenger og ved institusjoner, men det store flertallet av ofrene ble misbrukt av familiemedlemmer eller venner, sier Bailey.

666 av de mistenkte som hittil er etterforsket i saken, har hatt tilknytning til skoler, barnehager og andre institusjoner.

Politikere og medier 76 av de såkalt prominente britene som etterforskes, er politikere på nasjonalt eller lokalt nivå, opplyser politiet.

135 mistenkte har jobbet innenfor filmindustrien eller i radio og TV, 43 var og er å finne innen musikkindustrien, mens sju mistenkte er kjente sportsnavn. 216 av de 1.433 mistenkte har avgått ved døden.

Opprullingen av den storstilte overgrepssaken begynte da den mangeårige programlederen Jimmy Savile døde i oktober 2011, og en rekke kvinner sto offentlig fram og fortalte hvordan han hadde misbrukt dem da de var mindreårige.

(NTB)