Hundrevis av familier på flukt fra narkobander

Drap av narkokonge fører til maktvakum i Mexico.

300 HAR SØKT TILFLUKT: Hundrevis av familier søker tilflukt i nabobyen etter trusler fra narkokarteller. Her står noen av dem. Foto: EPA/Ayuntamiento de Miguel aleman/Scanpix
300 HAR SØKT TILFLUKT: Hundrevis av familier søker tilflukt i nabobyen etter trusler fra narkokarteller. Her står noen av dem. Foto: EPA/Ayuntamiento de Miguel aleman/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 300 personer har allerede søkt tilflukt i byen Migual Alemán i delstaten Tamaulipas i Mexico etter at medlemmer i narkokartellet Los Zetas ropte i gatene i nabobyen Ciudad Mier at de kom til å drepe alle som ble igjen.

Det skjer rett etter at lederen av det såkalte Golf-kartellet, Ezequiel Cardenas, kjent under tilnavnet «Tony Tormenta», ble drept i skuddveksling med meksikanske sikkerhetsstyrker, melder nyhetsbyrået AFP.

Maktvakum De rivaliserende gjengene, Los Zetas og Golf-kartellet, har kjempet i gatene i seks dager etter at det oppsto et maktvakum da Cardenas ble drept sist fredag.

USAs president Barack Obama ringte personlig til Mexicos president Felipe Calderón for å gratulere ham med å ta narkokongen. Utenriksdepartementet i USA har tidligere utlovd en dusør på fem millioner dollar på Cardenas.

Cardenas tok over makten i Golf-kartellet da broren Osiel Cardenas ble arrestert i 2003.

Stor seier for myndighetene Drapet på Ezequiel Cardenas sees på som en stor seier for myndighetene. Cardenas-brødrene var tidligere blant de mektigste i Mexicos narkotikaverden, mn det faktum at den ene er drept og den andre fengslet har trolig oppmuntret erkerivalen Los Zetas.

Los Zetas er sett på som en av de mest hensynsløse og voldelige narkokartelleen i Mexico. Kartellet ble grunnlagt av desertører fra Mexicos elitestyrker og består i stor grad av korrupte føderale, statlige og lokale politifolk, i tillegg til topptrente tidligere Kaibiles-spesialsoldater fra Guatemala.

- Realiteten er at Los Zetas-lederen Heriberto Lazcano, med tilnavnet «El Lazca», er den mektiske mannen i Tamaulipas. Han og hans kartell vil nå trolig ha enda mer makt i regionen. Som resultat vil man dessverre se mer utpressing, kidnapping og frykt blant folket i Tamaulipas, sier frilansjournalist og forfatter Malcolm Beith til CSMonitor.com. Han har skrevet boka «The Last Narco» om narkokrigen i Mexico.

Lazcano vervet seg til den meksikanske hæren som 17-åring, og kjempet i mot narkokartellene i spesialstyrkene til han og 30 andre spesialsoldater ble bestukket av Osiel Cardenas.

Betviler metoden Eksperter setter spørsmålstegn ved myndighetenes metoder når de tar ned lederne i narkokartellene, fordi de mener det fører til enda flere blodige kamper om makta.

VOLDELIG: Her vakter en føderal politimann våpen gjort beslag av våpen fra Los Zetas-kartellet. Foto: AP Photo/Miguel Tovar/Scanpix
VOLDELIG: Her vakter en føderal politimann våpen gjort beslag av våpen fra Los Zetas-kartellet. Foto: AP Photo/Miguel Tovar/Scanpix Vis mer

- De kutter av et hode og mange flere vokser til, sier ekspert på narkokrigen i Mexico, Humberto Palomares ved Colegio de Frontera Norte i Nuevo Laredo.

Metaforen er trolig nøye utvalgt, siden mange karteller velger nettopp den metode: å kutte av rivalen hodet.

Palomares påpeker at arrestasjonen av Osiel Cardenas bare førte til en strid mellom Los Zetas-kartellet og Golf-kartellet.

Mer enn 29 000 personer har blitt drept siden Mexicos president Felipe Calderón innledet krig mot landets narkokarteller i 2006.

SKAPTE MAKTVAKUM: Golf-kartellets leder Antonio Ezequiel Cardenas Guillen. Foto: AP Photo/DEA/Scanpix
SKAPTE MAKTVAKUM: Golf-kartellets leder Antonio Ezequiel Cardenas Guillen. Foto: AP Photo/DEA/Scanpix Vis mer