Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hundrevis av Jangs slektninger sendt til arbeidsleirer i Nord-Korea

Kort tid etter at Kim henrettet onkelen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har ikke manglet på spekulasjoner og teorier om hva som kan skje videre etter at den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un tidligere i desember henrettet sin egen onkel, Jang Song-thaek fordi han skal ha forsøkt å bygge opp en alternativ maktelite, drevet med korrupsjon, brut av narkotika, gamblet og generelt levd et umoralsk liv.

Situasjonen på Koreahalvøya er spent etter at Nord-Korea via fax truet Sør-Korea med et angrep som skal være «nådeløst og uten forvarsel». Advarselen kom via fax til det sørkoreanske forsvarsdepartementet, og begrunnes med at det i Seoul er blitt arrangert en rekke demonstrasjoner mot det lukkede landet mot nord.

Nå melder dailynk.com at flere av Jangs slektninger har blitt blitt fraktet til landets fryktede fangeleirer.

- Rundt klokka ti på kvelden den 13. desember, dagen etter at Jang ble henrettet, dukket væpnede menn fra sikkerhetspolitiet opp i området Pyongchon i Pyongyang, hvor flere av slektningene hans bodde, forteller en anonym kilde fra den nordkoreanske hovedstaden til avisa.

Skaper frykt Kilden forteller at sikkerhetspolitiet hentet et par hundre mennesker som ble fraktet til fangeleirer. Ikke bare den nære familien, men også slektninger av hans far ble hentet, forteller han.

Hendelsen har skapt frykt hos naboer i området. Noen mener alle slektningene til Jang vil bli henrettet fordi lovbruddene Jang skal ha gjort ses på som svært alvorlige, mens andre tror de vil settes i fangeleirer.

Daily NK skriver også at flere med kjennskap eller bånd til Jang meldte seg frivillig til å jobbe på gårder eller i gruver, i frykt for å bli straffet.

VIL STÅ PÅ SKI: En bilde offentliggjort 15. desember viser Kim Jong-un på besøk på byggeplassen for et nytt skianlegg. Dette var andre gang Kim viste seg offentlig etter den overraskende henrettelsen av onkelen. Foto: Rodong Sinmun / EPA
VIL STÅ PÅ SKI: En bilde offentliggjort 15. desember viser Kim Jong-un på besøk på byggeplassen for et nytt skianlegg. Dette var andre gang Kim viste seg offentlig etter den overraskende henrettelsen av onkelen. Foto: Rodong Sinmun / EPA Vis mer

- Det virker som de prøver å ta selvpålagt straff for å unngå en strengere en, men det vil være vanskelig å slippe unna på den måten, sier avisas kilde.

Beryktede fangeleire Nord-Koreas fangeleirer er beryktede for tortur og henrettelser, og flere som har klart å rømme fra leirene har tidligere fortalt om sult, vold og grusomme forhold.

Det skal være rundt 150 000 til 200 000 nordkoreanere i fangeleire i det isolerte landet, og de fleste av dem er overarbeidede og utsultede.

I august i år fortalte Shin Dong-hyuk (31) og flere andre som har klart å rømme fra fangeleirene om den grusomme hverdagen der inne. Shin ble født i fangenskap, men klarte etter 22 år å rømme. Han har senere skrevet bok om livet i fangeleiren.

Som 14-åring ble Shin torturert fordi moren og broren hans hadde forsøkt å rømme. Senere ble han tvunget til å se på når vaktene henrettet dem.

- Vi slet veldig, og spiste det de ga oss. Vi tok imot julingen deres, og sultet når de ikke ga oss noe. Vi var forbruksvarer for dem, som arbeidsdyr som de ville få mest mulig ut av før vi døde, fortalte 31-åringen.

Byttet ut innerste krets Den nå døde Jang Song-thaek var gift med Kims tante, Kim Kyong-hui, (67) som er datteren til Nord-Koreas første leder Kim Il-sung. Det var Jangs kone som anga ham, men også hennes fremtid er uviss etter den dramatiske utviklingen.

Da det tidligere i desember ble holdt en minnemarkering for å hedre den avdøde diktatoren Kim Jong-il var ikke Kim Kyong-hui tilstede. Mens noen mener Kim Kyong-hui nå vil skvises ut av maktens innerste sirkel, tror andre hun kan komme sterkere tilbake som sin nevøs eneste beskytter.

Kim Jong-un har de siste to åra byttet ut 44 prosent av sin innerste krets, ifølge den Seoul-baserte avisa Korea Joongang Daily. Dette inkluderer mesteparten av de sju «barnevaktene» som faren Kim Jon-il utnevnte for å passe på sønnen.

- Det er mange rykter om at folk nær Jang Song-thaek har søkt asyl, men vi har ikke greid å bekrefte det. Denne minnestunden er en klar mulighet til å bekrefte den nåværende makteliten under Jong-uns styre, sa en kilde ved Forsoningsdepartementet i Sør-Korea til avisa etter minnemarkeringen for avdøde Kim Jong-il.

HENRETTET: Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, ble henrettet tidligere i desember. Kim mener han skal ha forsøkt å bygge opp en alternativ maktbase og at anklager onkelen for korrupsjon, bruk av narkotika, gambling, å være en skjørtejeger og generelt å leve et umoralsk liv. Foto: Yonhap / Reuters
HENRETTET: Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, ble henrettet tidligere i desember. Kim mener han skal ha forsøkt å bygge opp en alternativ maktbase og at anklager onkelen for korrupsjon, bruk av narkotika, gambling, å være en skjørtejeger og generelt å leve et umoralsk liv. Foto: Yonhap / Reuters Vis mer