Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis av kinesere flykter fra Vietnam etter opptøyer

Minst 20 mennesker skal ha blitt drept.

MINST 20 DREPT: To skadde motorsykler ligger igjen i Ha Tinh-provinsen der misnt 20 personer er blitt drept etter antikinesiske opptøyer. Foto: Reuters / NTB scanpix
MINST 20 DREPT: To skadde motorsykler ligger igjen i Ha Tinh-provinsen der misnt 20 personer er blitt drept etter antikinesiske opptøyer. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 600 kinesere har krysset en grensepost fra Vietnam til Kambodsja under de antikinesiske opptøyene i landet. Minst 20 mennesker skal ha blitt drept.

Kineserne som flyktet onsdag, befinner seg på hoteller og gjestehus i den kambodsjanske hovedstaden Phnom Penh, samt i byen Bavet, opplyser polititalsmann Kirt Chantharith til nyhetsbyrået Reuters.

Flere tusen vietnamesere satte fyr på utenlandske fabrikker i de voldelige opptøyene som startet i industriområder sør i Vietnam tirsdag og spredde seg mot sentrale deler av landet.

Protestene har tilspisset seg som en reaksjon på at Kina satte inn en stor borerigg i et område som Vietnam gjør krav på i Sør-Kinahavet.

Usikkert dødstall En lege ved et sykehus i provinsen Ha Tinh sier til nyhetsbyrået Reuters at så mange som 16 personer som beskrives som kinesiske, er drept. I tillegg skal fem vietnamesiske arbeidere ha mistet livet.

- Rundt hundre mennesker ble sendt til sykehus onsdag kveld. Mange var kinesiske. Flere blir sendt til sykehus nå på morgenen, sa legen torsdag.

En kilde i politiet kan kun bekrefte at én kinesisk arbeider er drept i opptøyene der rundt tusen voldelige demonstranter skal ha stormet stålverket i Ha Tinh som er eid av det taiwanske selskapet Formosa Plastics Group.

Vietnam-krigen Denne uken har demonstranter satt fyr på flere kinesiske fabrikker. Også flere fabrikker uten tilknytning til Kina har stengt produksjonen av frykt for opptøyene og plyndringen. Taiwanske selskaper er hardest rammet av volden, og Reuters skriver at demonstrantene forveksler dem med selskaper fra fastlands-Kina.

Kina og Vietnam gjør begge krav på et område i Sør-Kinahavet. Konflikten tilspisset seg da Kina satte inn en boreplattform nær Paracel-øyene tidligere i måneden. Kina tok Paracel-øyene fra Vietnam da styrker fra Folkets frigjøringshær ble satt i land i 1974, mot slutten av USAs krig i Vietnam.

«Antikinesisk propaganda» Onsdag sa en talsperson fra filippinsk UD at han tror Kina ønsker å bygge en flystripe på et rev i det omstridte havområdet.

Kinas ambassade i Vietnam har bedt landets sikkerhetsmyndigheter om å innføre effektive tiltak for å beskytte kinesere i landet. Kinas statskontrollerte avis Global Times skrev i en leder torsdag at opptøyene er «et resultat av mange år med antikinesisk propaganda fra Hanoi».

(NTB)

PATRULJE: En vietnamesisk grensevakt på patrulje. Protestene har tilspisset seg som en reaksjon på at Kina satte inn en stor borerigg i et område som Vietnam gjør krav på i Sør-Kinahavet. Foto: Reuters / NTB scanpix
PATRULJE: En vietnamesisk grensevakt på patrulje. Protestene har tilspisset seg som en reaksjon på at Kina satte inn en stor borerigg i et område som Vietnam gjør krav på i Sør-Kinahavet. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!