Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hundrevis av milliarder kroner unndras

SVs Karin Andersen og Aps Jan Bøhler mener det må tas grep for å forebygge økonomisk kriminalitet.

ETTERLYSER STOROFFENSIV: Karin Andersen (SV) vil at Høyre og FrP igangsetter en storoffensiv mot økonomisk kriminalitet. Foto: Stig Marlon Weston / SV.
ETTERLYSER STOROFFENSIV: Karin Andersen (SV) vil at Høyre og FrP igangsetter en storoffensiv mot økonomisk kriminalitet. Foto: Stig Marlon Weston / SV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at organiserte kriminelle miljøer stadig får større innpass i det norske samfunnet. At de i bransje etter bransje etablerer selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet. Nå advarer Kripos mot utviklingen, som de frykter vil undergrave samfunnet.

Karin Andersen i SV er en av dem som reagerer på denne utviklingen. Hun mener Høyre og Fremskrittspartiet (FrP) nå må sette i gang tiltakene som forebygger sosial dumping og svart arbeid i det norske arbeidslivet.  

- Høyre og Fremskrittspartiet må igangsette en storoffensiv mot økonomisk kriminalitet. De har i lengre tid prøvd å spre trygdepanikk som det største problemet vi har i arbeidslivet, men det er det ikke. Sosial dumping og svart arbeid er de største problemene, sier Andersen til Dagbladet.

Ifølge stortingsrepresentanten holder det ikke med en streng pekefinger, men det må bli introdusert rene tiltak. Risikoen for å bli tatt er små og Andersen mener strafferammene for slike forbrytelser bør økes.

Dessuten mener SV-politikeren at Høyre og FrP må slutte å se på arbeidsorganisasjonene som fiender.

- Fagbevegelsen må få mer innsyn og muligheter til å si ifra. De må rett og slett styrkes. Organiserte arbeidstakere og -givere har en stor merverdi og siviliserer samfunnet, sier Andersen.

Bør interessere alle For Andersen mener disse temaene bør interessere alle. Politikere så vel som andre arbeidstakere. Hun nevner at både Siv Jensen, Robert Eriksson og Anders Anundsen bør sette fokus på hvordan man skal løse problemene som finnes i arbeidslivet.

- Finansministeren bør sette inn en offensiv mot all skattesnusk. Det er hundrevis av milliarder kroner som unndras her og det bør hun være interessert i.

Ifølge Andersen har også arbeidsminister Robert Eriksson en rekke tiltak klare som skal forebygge sosial dumping men som enda ikke er iverksatt. Når det kommer til økte strafferammer er det Anundsen sin oppgave.

- Justisministeren bør sette søkelys på dette. Sosial dumping og svart arbeid undergraver hva som er rett og galt i samfunnet. Hvis ikke regjeringen vil legge frem forslag, kommer vi til å gjøre det, sier Andersen til Dagbladet.

- Ingen vil gå ned i lønn Det er også viktig for Andersen å få frem at folk ikke kan fortsette å kjøpe billige tjenester uten å være klar over hvilke konsekvenser det kan ha.

- Når det komme til tjenester som utføres av folk, så er det fort gjort å regne ut hva slags timebetaling de får. Hvis summen for tjenesten blir for billig så er det noe galt. Sånn er det.

Svart arbeid, sosial dumping og økonomisk kriminalitet gjør at ærlige bedrifter blir slått ut.

- De ærlige og lovlydige taper. Skurkene vinner, og det vil presse ned lønna til vanlige folk. Folk skal i dag kjøpe ting og tjenester som ikke koster noe lenger. Vi er passe naive hvis vi tror vi kan fortsette å kjøpe svart og tro vi kan beholde lønningene våre, sier Andersen.

Må bli flinkere med ressursene - Den ukjente økonomiske kriminaliteten er trolig omfattende. Økonomisk kriminalitet utgjør cirka to prosent av den totalt anmeldte kriminaliteten, så det er en liten andel av den kriminaliteten som er kjent for politiet, sier skattedirektør Hans Christian Holte til Dagbladet i dag. Han forteller at skatte- og avgiftsunndragelser er betydelig i flere bransjer, spesielt renhold- og byggebransjen.

MER SAMARBEID: Jan Bøhler (Ap) mener det er viktig å sette fokus på økonomisk kriminalitet og søker mer samarbeid innad i politiet og mellom ulike etater i kampen mot dette. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
MER SAMARBEID: Jan Bøhler (Ap) mener det er viktig å sette fokus på økonomisk kriminalitet og søker mer samarbeid innad i politiet og mellom ulike etater i kampen mot dette. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, sier til Dagbladet er det er veldig viktig å forstå denne typen kriminalitet. Han kommet opp med flere tiltak han mener vil hjelpe i arbeidet mot økonomisk kriminalitet.

- I flere av økokrim-teamene ute i distriktene er det ned mot en halv stilling. I storbyer som Oslo og Bergen er det flere titalls, men i ute i distriktene er det ikke nok ressurser til å etterforske slik kriminalitet. Vi må øke ressursene slik at vi får en større gjennomslagskraft i distriktene, sier Bøhler.

Han mener det er avgjørende at det man klarer å bygge opp styrken i politiet. Økokrim sentralt har ifølge Bøhler for liten kapasitet til tross flere heltidsstillinger. I tillegg mener han at økokrimavdelingen i politiet må bli flinkere til å samarbeide med skattetaten.

- Skattetaten har også et godt team som etterforsker økonomisk kriminalitet. De kan jobbe sammen med politiet for å avsløre ulovlige forhold. Det er mye informasjon og mange tips som ikke blir etterforsket. Dette er ikke saker som er så innviklet å gjøre noe med hvis man har ressurser nok, sier Bøhler til Dagbladet.

Større politidistrikter I politirapporten som ble lagt fram i høst ble det foreslått å slå sammen mange av politidistriktene, noe som vil skape færre men større politidistrikter. Ifølge Bøhler kan dette være en positiv ting for økokrim-avdelingene.

- Større politidistrikter vil ikke gi halve stillinger i økokrim-teamene. Dessuten trenger man ikke sitte og jobbe der den økonomiske kriminaliteten skjer, sier Bøhler.

Han etterlyser også et tettere samarbeid mellom de ulike avdelingene innad i politiet. 

- Organisert kriminalitet og økokrim bør trekkes nærmere hverandre. Det meste av den organiserte kriminaliteten er pengebasert, så disse to avdelingene burde jobbe sammen. 

OMFATTENDE: Skattedirektør Hans Christian Holte sier til Dagbladet i dag at den ukjente økonomiske kriminaliteten trolig er omfattende. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix.
OMFATTENDE: Skattedirektør Hans Christian Holte sier til Dagbladet i dag at den ukjente økonomiske kriminaliteten trolig er omfattende. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix. Vis mer