FENGSLET:  14 år gamle Lu'ai a-Rajabi ble 10.januar i år arrestert for angivelig å ha kastet stein på en jødisk bosetting i Øst-Jerusalem. På tross av manglende beviser, ble 14-åringen holdt i varetekt i en uke, ifølge menneskerettighetsgruppa B'Tselem. Foto: Amer Aruri, B'Tselem.
FENGSLET: 14 år gamle Lu'ai a-Rajabi ble 10.januar i år arrestert for angivelig å ha kastet stein på en jødisk bosetting i Øst-Jerusalem. På tross av manglende beviser, ble 14-åringen holdt i varetekt i en uke, ifølge menneskerettighetsgruppa B'Tselem. Foto: Amer Aruri, B'Tselem.Vis mer

Hundrevis av palestinske barn i fengsel

Barn så unge som 12 år straffes for å ha kastet stein. Flere enn 300 barn er i fengslet akkurat nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Ved inngangen av mars måned sitter hele 343 palestinske barn i israelske fengsler, ifølge Defence for Children International (DCI).

Årlig blir rundt 700 palestinske barn under 18 år plassert i israelske fengsler.

Situasjonen får menneskerettighets- organisasjoner til å slå alarm.

Søvndeprivering, slag og sparkEn rapport fra DCI fra i fjor, forteller at barna ofte blir arrestert i hjemmene sine, før grålysning, av soldater som er tungt bevæpnet. Rapporten er basert på vitnesbyrd fra barn og DCIs egne advokater, som representerer mellom 30 og 40 prosent av alle barna som blir siktet i israelske militærdomstoler.

Vitnesbyrdene forteller om barn som under avhør får bind for øynene, blir satt i håndjern, tvunget til å stå i smertefulle posisjoner over lengre tid, blir nektet søvn, isolert, eller får trusler mot seg og sin familie.

14 år gamle Lu'ai a-Rajabi, ble 10. januar i år arrestert i Silwan, Øst-Jerusalem.

- Under avhøret, da jeg nektet for å ha kastet stein på bosetterens hus, ble jeg slått på nesa. Jeg satt på en stol, hendene og føttene mine var bundet, nesa mi blødde, og avhøreren sto foran meg. Han tegnet en sykkel på en veggtavle, og sa jeg skulle klyve opp på den. «Hvordan skal jeg kunne gjøre det?» sa jeg. «Alle vet hvordan man sykler» svarte han. Da jeg nektet å gjøre det, slo han meg i ansiktet og hodet, sier han til den israelske menneskerettighetsgruppa B'Tselem.

Nektes advokat
Ifølge DCIs rapport, blir barn ned til 12 år nektet tilgang til advokat og besøk fra sine familier. Oftest får ikke barna møte advokat før de har tilstått en forbrytelse i forhør, noe de fleste gjør. Tilståelsen blir signert på dokumenter skrevet på hebraisk, selv om dette er et språk mange av barna ikke mestrer. Forhørene blir ikke videotapet, og dette står i motsetning til det påbudet Israel selv har om videofilming under avhør. Palestinske barn blir også behandlet som voksne fra de er 16 år, mens israelske barn vanligvis ikke defineres som voksne før de er 18 år gamle. 

Steinkasting
Flertallet av de arresterte barna blir siktet for å ha kastet stein. I 2008 utgjorde det 27,7 prosent, ifølge DCI. Steinkasting er brudd på den israelske militærorden 378, som vanligvis blir straffet med flere måneders fengsel, men har en maksimal strafferamme på 20 år.

I nesten alle sakene er primærbevisene for domfellelse tilståelser gjort under avhør. «Med null tillit til systemet, og faren for strenge straffer, ender omtrent 95 prosent av alle siktede barn med å erklære seg skyldig, uansett om forbrytelsene ble begått eller ikke», skriver DCI i sin rapport.

 ARRESTERT:  Muhammad Dweik (12) ble vekket i sitt hjem i Silvan i Øst-Jerusalem grytidlig på morgenen, og kjørt til politistasjonen i det russiske distriktet av byen. I bilen ble han hele tiden sparket i beina av den israelske politimannen som satt ved siden av ham, fortalte han til menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem. Foto: Amer Aruri, B'Tselem.
ARRESTERT: Muhammad Dweik (12) ble vekket i sitt hjem i Silvan i Øst-Jerusalem grytidlig på morgenen, og kjørt til politistasjonen i det russiske distriktet av byen. I bilen ble han hele tiden sparket i beina av den israelske politimannen som satt ved siden av ham, fortalte han til menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem. Foto: Amer Aruri, B'Tselem. Vis mer