Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis av politi truer med oppsigelse

Slutter hvis ikke lønna blir bedre. - Sutrestrategi, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet forbereder seg på lønnsoppgjøret og varsler at de vil slutte om de ikke får et solid lønnsløft.

Flere hundre oppsigelser skal allerede være skrevet, sier hovedtillitsvalgt Svend Gjelland ved Grønland politistasjon i Oslo til Dagsavisen i dag.

- Jeg har selv sett en bunke med oppsigelser, og vet at dette skjer også ved andre politistasjoner i Oslo, sier han til avisen.

Initiativ fra grasrota

Initiativet til masseoppsigelsene skal ikke komme fra politiets fagforening, Politiets Fellesforbund (PF), men ha oppstått på grasrota.  

- Det har opparbeidet seg en frustrasjon over flere år, fordi mange føler de ikke blir verdsatt for den jobben de gjør. Veldig mange har allerede sluttet, og det er en del som har sagt at oppsigelsen allerede ligger i skuffen, sier forbundsleder Arne Johannesen.

Politiet krever en heving av gjennomsnittslønna med 80 000 kroner. Gjennomsnittslønnna ligger på mellom 320 000-350 000 kroner, avhengig av kildegrunnlaget.

Sutrestrategi

KREVER MER LØNN:  Lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannesen mener de ansatte i politiet ikke føler seg verdsatt for den jobben de gjør. Foto: Scanpix
KREVER MER LØNN: Lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannesen mener de ansatte i politiet ikke føler seg verdsatt for den jobben de gjør. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er opplagt at Politiets Fellesforbund ikke kan si det rett ut, men dette er en sutre- og trusselstrategi regissert av forbundet, mener professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI. Han tror strategien vil falle i grus.

- Sutring vekker ikke sympati eller engasjement, og det styrker ikke forhandlingsposisjonen før forehandlingene å true med kollektiv oppsigelse, sier Gottschalk til Dagsavisen.

Heller ikke Fafo-forsker Åsmund Seip er overbevist over om dette er veien å gå.

- Ansatte gjør dette for å vise sin egen organisasjon hvor viktig det er for dem og for å støtte organisasjonen overfor motparten. Men om det skjer mange ganger kan det ha en negativ effekt, og svekke troverdigheten.

Bør ansatte i politiet få mer i lønn eller er dette sutring?

image: Hundrevis av politi truer med oppsigelse
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media