Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis av politikeres passord lekket

Hackere har angrepet norske politikere og ambassadeansatte.

RAMMET: Julie Brodtkorb er en av dem som er utsatt for hackerangrepet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RAMMET: Julie Brodtkorb er en av dem som er utsatt for hackerangrepet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passordene til flere hundre norske politikere og ambassadeansatte er lekket i forbindelse med hackerangrep mot sosial medier og skytjenester.

Globale nettjenester som Dropbox og LinkedIn er blant dem som har vært utsatt for angrep der millioner av brukernavn, passord og noen ganger også andre opplysninger er stjålet.

Blant dem som har fått brukerinformasjon stjålet i slike angrep er 727 politikere, ambassadefolk og ansatte i statsapparatet, skriver VG. Stabssjef Julie Brodtkorb, kommunikasjonssjef Trude Måseide og seks andre ved Statsministerens kontor (SMK) er blant dem som er rammet.

Flere steder på nettet kan man søke opp hvilke brukerkontoer som er berørt – og om ens egne opplysninger er på avveie. VG fant 114 eposter og passord tilknyttet @stortinget.no-adresser.

Sjefen for Stortingets IT-avdeling, Rebekka Gundhus, sier de er kjent med problemet, men at stortingsrepresentantene ikke har fått varsler utover det de aktuelle tjenestetilbyderne sender ut.

Håkon Bergsjø i Nasjonal sikkerhetsmyndighet sier det ikke er uvanlig at passord ligger ute på nett.

- I angrep på tjenester som for eksempel LinkedIn, vil mye av denne informasjonen selges videre til noen som vil utnytte den. Det er derfor det er viktig å ha forskjellige passord på forskjellige nettsteder, forklarer han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media