Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skademeldingene ventes å renne inn etter ekstremværet Knud

Hundrevis av skademeldinger til forsikringsselskapene etter ekstremværet. Ventes å renne inn

Men færre skademeldinger enn fryktet etter ekstremværet Knud så langt.

STORE SKADER: Ekstremværet Knud gjorde store skader i går. Her fra sentrum i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STORE SKADER: Ekstremværet Knud gjorde store skader i går. Her fra sentrum i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjensidige hadde i 11-tiden lørdag formiddag mottatt 250 skademeldinger etter stormene Helene og Knud i Sør-Norge de siste dagene. Det meste er bygningsskader, men minst 70 av meldingene dreier seg om båtskader, i tillegg til flere bilskader.

– Det meste er stormskader, men det er også flere titalls vannskader som følge av styrtregnet, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Det er flest skader i Hordaland og Rogaland.

Siden ekstremværet Knud feide inn over Sør- og Østlandet fredag, har Gjensidige fått inn 70 saker, et tall som ventes å øke betydelig. Selv om det er Agder-fylkene som har fått hardest medfart, er det registrert skadesaker oppover kysten og helt til Oslo.

– Det er for tidlig å spekulere på sluttsummer, men vi kan allerede nå slå fast at ukas uvær i det minste vil koste mange titalls millioner kroner for alle forsikringsselskaper samlet, sier Rysstad.

Foreløpig skadebilde

Foreløpig viser opptellingen til forsikringsselskapet If at ekstremværet gjorde mindre skade enn fryktet. Selv om selskapet kun hadde fått in melding om 45 skader lørdag formiddag, er informasjonssjef Sigmund Clementz sikker på at de fleste skadene trolig ikke er meldt inn ennå.

– Dette er bare et foreløpig skadebilde. I denne typen hendelser er folk opptatt av å redde ting selv sammen med brannvesenet og andre redningsetater, så det tar nok litt lengre tid før man ringer forsikringsselskapet, sier Clementz til NTB.

– Foreløpig har det gått bedre enn vi fryktet. Det er veldig stort spenn i skadene, alt fra tak som har blåst fullstendig av til vann som har trengt inn i bygninger, sier informasjonssjefen i If.

Store skader på båter

Tidligere har gjennomsnittserstatningen for vind- og vannskader ligget på 50-70.000 kroner. Ifølge Rysstad i Gjensidige er det noe færre bygningsskader enn ventet, men overraskende mange båtskader, og flere båter har fått skader for flere hundre tusen kroner.

– Sommeren ble nok brått slutt for mange. Vanligvis kommer høststormene litt seinere, og folk har fått båtene opp av vannet. I dag ligger stort sett alle båtene ute. Da det er det klart at man med et slikt uvær er spesielt utsatt ved sjøen, sier han.

Forsikringsselskapet If hadde lørdag morgen bare fått inn meldinger om skader på ni fritidsbåter. Her er det snakk om små og store skader på båter som har slitt seg eller som har fått skader når de har ligget fortøyd.

– Vi tror det vil komme veldig mange båtskader i løpet av dagen, sier Sigmund Clementz.

– Beredskapen bør økes

Regnet har i hovedsak gått ut over kjellere som er fylt med vann, tilbakeslag fra avløp og skade på hage og uteområder. Ifølge Rysstad i Gjensidige kan en innredet kjeller som blir fylt med vann koste inntil en halv million kroner å reparere.

Han mener uværet denne uka er nok en påminnelse om at samfunnet bør øke beredskapen mot flom og kraftig nedbør.

– Siden 2015 har stormer ført til erstatningsutbetalinger for over 1,7 milliarder kroner for hele forsikringsbransjen, minner han om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!