Hundrevis begravd i gjørmehavet

Bergingsmannskapene tok i dag fatt på den håpløse oppgaven å skulle finne flere hundre mennesker som er begravd under et hav av gjørme i Nicaragua. Nordmennene som befinner seg i området er utenfor fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ FLUKT: Desperate mennesker på flukt fra gjørmedalen I Nicaragua. Hele landet er forvandlet til innsjøer.

Ifølge Utenriksdepartementet i Oslo skal ingen nordmenn være berørt av katastrofen i Mellom-Amerika.

- Vi har ikke kjennskap til at nordmenn skal være i fare som følge av orkanens herjinger, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i UD.

Et titalls medlemmer av de norske Latin-Amerika-gruppene var i helgen uten kontakt med omverdenen fordi telefonforbindelsene i Nicaragua brøt sammen. Men de snakket med den norske ambassaden i Managua mandag, og kunne fortelle at alt var i orden, opplyser Havnen.

Vegg av gjørme

Til nå er det funnet vel 1.200 omkomne i det lille mellomamerikanske landet, men myndighetene frykter at mer enn 1.500 mennesker kan ha blitt tatt av jord- og vannmassene. Skredet ble utløst av de kraftige regnskyllene orkanen «Mitch» førte med seg.

Orkanen var den verste i Mellom-Amerika siden 1974. Det gikk hardest ut over et område nord i Nicaragua. Hele landsbyer ble utradert da regnskyllene førte til at jordhellingene under Casita-vulkanen gikk i oppløsning. Øyenvitner sier det så ut som en vegg av gjørme kom rasende nedover fjellsiden.

Nye stormer i anmarsj

Landene i Mellom-Amerika sørget over sine døde , etter at orkanen hadde brakt død og ødeleggelse over store områder. Utmattede mennesker så de første glimt av solen på mange dager, etter at orkanen hadde mistet sin kraft. Men nye stormer truet.

Skjebnen var uviss for flere tusen mennesker, som myndighetene i Nicaragua og Honduras ikke umiddelbart kunne gjøre rede for. Det var frykt for at tallet på omkomne kunne stige betydelig. Mandag var 1.320 mennesker offisielt registrert som omkomne i regionen, men det har hittil vært umulig å få fram sikre tall.

Store områder langs Honduras' nordkyst og deler av det nordlige Nicaragua med flere titusener innbyggere var isolert fra omverdenen.

Røde Kors sendte ut en haste-appell om hjelp til ofrene, og ba om 56 millioner kroner, tre ganger så mye som i en tilsvarende appell før helgen. Det er et raskt voksende pengesluk å fylle.

- Flere hundre tusen mennesker har mistet sine hjem, og er avhengig av nødhjelp, sa Santiago Gil, leder for Amerika-avdelingen av Den internasjonale Røde Kors-føderasjonen.

(NTB/REUTER)