Hundrevis døde i diskobrann

Minst 309 mennesker omkom da en voldsom brann herjet et fire etasjers kjøpesenter i Kina. De flere hundre ungdommene i diskoteket på toppen fikk panikk da de oppdaget at etasjene under brant og at utgangene var stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tragedien skjedde i byen Luoyang, sentralt i Kina, klokka 21.30 lokal tid. I løpet av 90 minutter var bygnigngen overtent, og ungdommene som var samlet til julefest var fanget. Noen utgangsdører var dekket av varer og esker, andre var låst.

Brannen startet i kjelleren, men spredte seg raskt oppover i bygningen mens skrekkslagne folk prøvde å unnslippe dødsfella. Lokal-tv viste bilder av en kvinne som hang ut vinduet i vente på redningen, andre hoppet ut for å unnslippe flammene.

Noen kastet seg ut av vinduer og ned på matter som var lagt ut for å ta imot dem.

Kvalt av røyk og varme

Brannfolkene forsøkte å ta seg inn i bygningen for å redde ut de panikkslagne ungdommene, men måtte snu. Røyken lå for tjukk inne i den fire etasjer høye bygningingen. 750 brann- og politifolk rykket ut til brannstedet. Etter tre timer var brannen slokket, men da hadde flere hundre mennesker blitt kvalt inne i bygningen.

Seks timer etter at brannen staret, hadde de fraktet ut 80 lik. Det statlige nyhetsbyrået opplyser at 309 er døde og flere titalls skadd, ifølge nyhetsbyrået AP.

Byggearbeid i etasjene under

Brannen oppsto i en av de første etasjene i bygningen hvor det ble utført byggearbeid. Det blir antatt at arbeidet kan ha startet brannen, men dette er ikke fastslått. Også flere av bygningsarbeiderne omkom.

En lokal tv-stasjon viste bilder av bygningen hvor flammer sto ut av knuste vinduer i førsteetasjen. Med hjelp av en kranbil klarte brannfolkene å hente folk fra de øverste etasjene - deriblant noen barn.

- Jeg og fem-seks andre hoppet ned fra en balkong. Jeg vet ikke om ektemannen min kom seg ut, sier en kvinne ved navn Wang til avisen Henan Daily.

Ansiktet hennes var sotete og hendene tilgriset av blod.

Fulgte ikke brannforskriftene

Bare en uke før brannen brøt ut, hadde bygningen fått stryk for brannsikkerheten i en inspeksjon. Brannen er en av de verste i Kina på lang tid. I desember 1994 døde 323 mennesker, de fleste barn, i en brann i en konserthall i oljebyen Karamay i den vestlige regionen Xinjiang.

En måned tidligere mistet 233 mennesker livet i en brann i et danselokale i provinsen Liaoning, nordøst i Kina, melder NTB.

Kinas verste brann noensinne fant sted i 1977 da 694 mennesker, 597 av dem barn, omkom i en brann i Xinjiang.

GA OPP: Brannfolkene forsøkte å ta seg inn i bygningen, men snudde i inngangen. De kom seg ikke forbi flammene og røyken.
FLERE HOPPET: Her venter to personer i vinduskarmen i toppetasjen. Noen hoppet - disse ble ble reddet av kranbilen.
BRANNFELLE: Bygningen tilfredsstilte ikke brannforskriftene ved forrige prøve. I går var utgangene sperret eller låst.