Hundrevis døde i uvær

Tropestormer og monsunregn pisker fortsatt over en bred landstripe i Asia. Flere hundre mennesker har mistet livet i uværet de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storm og styrtregn har gjort stor skade på avlinger og skapt kaos i samferdselen i Kina, Vietnam og avsidesliggende områder i Nord-India. I den indiske delstaten Assam er tusenvis av mennesker på flukt.

Innbyggerne i denne delstaten, som er kjent for sin store teproduksjon, holder nå til på skoler og i andre provisoriske husly. -De fleste elvene sliter ned sine bredder, slik at vannet renner ut over områdene i nærheten, sier Assams minister for flomkontroll Nirjamal Sarkar.

Ny storm på vei

Kinesiske myndigheter trappet mandag opp redningsarbeidet og kriseberedskapen, etter at meteorologene meldte om en ny storm som er på vei mot landet. Tropestormen Vongfong blir den 14. som rammer Kina dette året.

Samtidig har tyfonen Phanfone, med vindhastigheter opp til 126 kilometer i timen, rast over japanske utkantstrøk. Japans hovedøyer har vært spart for det verste uværet, men i sentrale strøk av landet har det falt uvanlig mye regn.

I fjellområdene nord i Vietnam har oversvømmelser krevd minst 27 menneskeliv i løpet av den siste uken. Det voldsomme regnværet beveget seg mandag mot de midtre delene av landet, som de to siste månedene har lidd under tørke.

Snart vinter

Hunan-provinsen i de midtre delene av Kina rammes nå av den tredje oversvømmelsen siden juni i år. Røde Kors-folk som har besøkt katastrofeområdene sier at bøndene her ikke bare får årets avlinger, men hele sine livsverk ødelagt av vannmassene - og snart er det vinter.

Vinteren kommer nemlig svært raskt i Midt-Kina, og temperaturen faller som oftest under null allerede i november, sier Røde Kors-folkene. -I en av landsbyene vi besøkte, har elvevannet skylt vekk hvert eneste hus, tilføyer en av dem.

I Yunnan-provinsen sørvest i Kina har styrtregn og oversvømmelse r krevd minst 106 liv, mens 72 mennesker er savnet. Bare i Xinping-fylket er det funnet 33 døde, mens 30 personer er forsvinnet etter at regn og jordskred skar en 50 meter bred kløft i en fjellside.

(NTB)

FLOM: Store deler av Hanoi i Vietnam er satt under vann.