Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis drept i et land «på randen av folkemord»

Nesten 300 funnet drept etter voldelige sammenstøt i Den sentralafrikanske republikk de siste dagene.

DØDE KROPPER:  Røde Kors henter de døde kroppene etter sammenstøt i Bangui. FN besluttet torsdag å sende inn tropper i Den sentralafrikanske republikk. Foto: AFP PHOTO / SIA KAMBOU /Scanpix
DØDE KROPPER: Røde Kors henter de døde kroppene etter sammenstøt i Bangui. FN besluttet torsdag å sende inn tropper i Den sentralafrikanske republikk. Foto: AFP PHOTO / SIA KAMBOU /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det fryktes nå for folkemord i Den sentralafrikanske republikk, etter at flere hundre personer er funnet drept i hovedstaden Bangui de siste dagene.

- Landet er på randen av folkemord, sa den franske utenriksministeren Laurent Fabius torsdag, da FN besluttet å sende styrker inn i landet.

Fra torsdag har det vært flere voldelige sammenstøt i Bangui mellom ulike militsgrupper.

Angrep og drap I mars tok den muslimske opprørsgruppen Seleka over makten i Den sentralafrikanske republikk, etter et statskupp.

I ettertid har det vært en rekke angrep og drap mellom ulike religiøse grupper, og de seneste angrepene antas å komme fra militser som er lojale til den avsatte, kristne presidenten Francois Bozize.

Det ble først meldt om 80 døde etter angrep denne uken, men dødstallene har økt siden da. Røde Kors vil forsette tellingen i morgen.

 FRANSK TILSTEDEVÆRELSE:  Franske tropper på grensen til Den sentralafrikanske republikk, som også skal ha mottatt støtte i form av fly fra Storbritannia og Tyskland for å kunne frakte utstyr. Foto: .AFP PHOTO / FRED DUFOUR
FRANSK TILSTEDEVÆRELSE: Franske tropper på grensen til Den sentralafrikanske republikk, som også skal ha mottatt støtte i form av fly fra Storbritannia og Tyskland for å kunne frakte utstyr. Foto: .AFP PHOTO / FRED DUFOUR Vis mer

- Det vil bli en grusom dag. Vi må trolig fortsette enda en dag for å få oversikten, sier lederen for Røde Kors i landet, pastor Antoine Mbao Bogo, til Reuters.

Religiøse linjer Ifølge BBC fryktes det at drapene følger sekteriske linjer, altså etter religion eller virkelighetstro.

I Den sentralafrikanske republikk er det konflikter mellom de kristne og muslimske delene av befolkningen, og store deler av angrepene fra den tidligere opprørsgruppen Seleska har vært mot den kristne befolkningen.

- Behovet for humanitær hjelp til Den sentralafrikanske republikk er akutt. Landet er i ferd med å drukne i vold, sier lege Hilde Brun Andersen i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Land i krise Den sentralafrikanske republikk ble rangert som verdens niende mest sårbare land i 2012. Krisen i landet er også på Leger uten grenser sin liste over verdens ti glemte kriser.

De sier at titusener av mennesker er fordrevet av konfliktene i landet.

- De lever under ekstremt vanskelige forhold, uten medisinsk behandling, husly, mat eller vann. I flere regioner er helsesituasjonen kritisk. Helsevesenet i Den sentralafrikanske republikk er på sitt beste ekstremt svakt, og på sitt verste så godt som ikke-eksisterende, skriver Leger uten grenser.

Skal skape ro Torsdag vedtok FN en resolusjon som fastslo at 1200 franske og 3600 afrikanske styrker kan være i landet. Frankrike hadde allerede 600 soldater i det kriserammede landet.

MANGE DREPT:  Franske soldater patruljerer i gatene etter at det det ble bestemt at FN skulle gå inn i landet. Foto: AFP PHOTO/ SIA KAMBOU
MANGE DREPT: Franske soldater patruljerer i gatene etter at det det ble bestemt at FN skulle gå inn i landet. Foto: AFP PHOTO/ SIA KAMBOU Vis mer

Flere franske soldater ble møtt med jubelrop på flyplassen utenfor hovedstaden i dag. Det er håpet at styrkene skal kunne gjenopprette ro og orden i hovedstaden.

FORDREVET:  Titusener av mennesker skal være fordrevet av konfliktene i landet. Her jubler noen av dem når de ser de franske soldatene ankomme landet. Foto: AP Photo/Jerome Delay
FORDREVET: Titusener av mennesker skal være fordrevet av konfliktene i landet. Her jubler noen av dem når de ser de franske soldatene ankomme landet. Foto: AP Photo/Jerome Delay Vis mer