Hundrevis drept i krigen

Minst fem hundre irakiske soldater er drept de siste to dagene. I tillegg er to hundre sivile blitt ofre og 22.000 mennesker drevet på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske styrkene møter sterkere motstand enn forventet i Irak. Mange er drept.

Rundt fem hundre irakere er drept de to siste dagene av amerikanske stridsvogner og militærkjøretøy i Sør-Irak. Det opplyste kommanderende major Kenneth Preston i det amerikanske infanteriet til flere nyhetsbyråer i dag.

- Styrkene møtte mange irakiske tanks, antiluftskyts og tusen på tusen av våpen rundt byen Najaf, sa han.

- Dette kunne blitt veldig stygt, men de var ikke veldig motiverte. Jeg tror mange av dem ville dra hjem.

I tillegg kommer et ukjent antall drepte i Bagdad og de andre byene der har vært massiv bombing og harde kamper.

Sivile tap

Samtidig har mange sivile irakere måttet bøte med livet. Initiativet Iraq Body Count er et uavhengig initiativ for å telle antall sivile ofre i krigen.

Det er basert på en egen metode som er utviklet professor Marc Herold ved Universitetet i New Hampshire. Basert på en systematisk sammenstilning av ulike rapporter i media, kartlegger han systematisk meldinger om drepte. Metoden ble brukt under krigen i Afghanistan og er videreutviklet nå.

Akkurat nå er mellom 199 og 278 sivile irakere drept ifølge initiativet.

I tillegg har koalisjonen av krigsvillige hatt tap. Storbritannia har bekreftet at de har mistet 18 av sine soldater. USA hadde i går 11 bekreftet døde og 14 savnet.

Det betyr at totalt er minst 750 drept i krigen så langt. Men det er all grunn til å tro at tallet er betydelig underrapportert. Ingen av partene har egeninteresse av å fortelle om sine tap.

Tusenvis av flyktninger

FNs flyktningeorganisasjon UNHCR fortalte på en pressekonferanse i Geneve i dag at svært få flyktninger har krysset grensene ut fra Irak. Men en gruppe på så mange som 22.000 flyktninger skal være på vei mot byen Penjwin i den kurdiske delen av Nordøst-Irak mot grensen til Iran. Ifølge FN skal disse flyktningene foreløpig ikke ha planer om å krysse grensen.

<B>DREPT:</B> Denne irakiske soldaten ble drept av amerikanske kuler i går. Flere hundre er drept til nå.