Hundrevis drept i nye kamper i Kongo

Nærmere fem hundre sivile kan ha blitt drept i nye kamper i Den demokratiske republikken Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Thomas Lubanga, lederen for opprørsgruppen Unionen for kongolesiske patrioter, gikk regjeringssoldater, stammemilitser og ugandiske styrker til angrep på sivilbefolkningen i Bogoro nær byen Bunia nordøst i landet, ikke langt fra grensen til Uganda. Angrepene skal ha skjedd den 24. og 25. februar.

- Inntil i går hadde vi talt opp 467 døde, sa Lubanga.

En talsmann for FNs utsending i Kongo bekreftet søndag hendelsen, og sa at tallet på dødsofre «kan være riktig».

Det er foreløpig uklart hva som ligger bak angrepene. Uganda benektet søndag at de har soldater i Kongo.

- Den ugandiske hæren er selvsagt ikke involvert i drapene på ubevæpnede sivile. Jeg har ikke fått slike rapporter, sa Ugandas forsvarsminister Amama Mbabazi søndag.

Bunia, den største byen Ituri-provinsen, har opplevd en rekke sammenstøt mellom rivaliserende bander i løpet av den fire år lange blodige borgerkrigen i Kongo. Krigen har trolig kostet over to millioner menneskeliv.

Til tross for at en fredsavtale ble undertegnet i fjor, har det vært flere kamper i Ituri de siste månedene. 150.000 mennesker skal ha flyktet fra hjemmene sine

FN advarte nylig om at utenlandske soldater stadig sendes inn i Kongo. Blant annet har Uganda og Rwanda sendt nye tropper inn i de mineralrike provinsene Kivu og Ituri.

NTB