Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis drept ved Mazar-i-Sharif

Hundrevis av personer skal ha blitt drept etter at 300-600 utenlandske fanger gjorde opprør i et fort utenfor den afghanske byen Mazar-i-Sharif.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA skal ha sluppet minst fire bomber over et område av fortet hvor det befant seg for det meste pakistanske, arabiske og tsjetsjenske soldater, ifølge vestlige journalister. Amerikanerne skal også ha bidratt med kjøretøy og soldater for å hjelpe Nordalliansen.

Et tysk TV-team, som befant seg inne i fortet, filmet vakter som skjøt ned på fangene fra toppen av en mur, og en amerikansk soldat ble observert mens han ba om luftangrep.

- Nå er målet til USA og Nordalliansen å drepe hver eneste en, sa journalisten Alex Perry fra magasinet Time søndag kveld. Han befant seg utenfor fortet da opprøret startet, og forteller at både britiske og amerikanske soldater kjempet side om side med Nordalliansen. Ifølge Perry ble 300-400 talibansoldater drept i luftangrepene.

USA bombet

- Vi hjalp til med luftangrep, sa Pentagons talsmann Dan Stoneking søndag kveld.

- På nåværende tidspunkt har Nordalliansen kontroll, la han til. Men BBC meldte natt til mandag om fortsatt skyting i fortet.

En amerikaner tilknyttet etterretningsorganisasjonen CIA skal ifølge fjernsynskanalen CNN ha blitt drept under kampene i fortet

- Kilder i den amerikanske regjeringen bekrefter at en amerikaner tilknyttet CIA ble drept i kampene. En annen amerikaner ble skadd, meldte ABC. CIA ville ikke umiddelbart kommentere meldingen. USA har hittil i konflikten ikke meldt om amerikanske soldater som er drept i kamp.

Flere journalister og representanter for Afghanistans Røde halvmåne befant seg i fortet søndag, men de skal ha unnsluppet ved å klatre over murene.

De utenlandske talibankrigerne ble holdt fanget i et stort fort fra 1800-tallet som fungerer som hærfører Abdul Rashid Dostums hovedkvarter i nordlige Afghanistan. Dagen før hadde de overgitt seg til Nordalliansen utenfor byen Kunduz og blitt ført til fortet.

Uklart

Det er uklart hva som utløste kampene, men vitner forteller at fangene overrumplet vaktene etter at en annen fange sprengte seg selv i luften med en håndgranat. Dagen før meldte Nordalliansen at to tsjetsjenere drepte en general og såret en annen med en håndgranat.

En britisk journalist meldte om en lignende episode hvor tre fanger ble drept av en håndgranat, mens en hærfører fra Nordalliansen ble alvorlig skadd.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon var det om lag 300 fanger som startet kampene ved hjelp av innsmuglede våpen. Hærfører Dostum samlet deretter 500 av sine soldater til motangrep.

Det har vært uklart hva som kommer til å skje med utlendinger som er kommet til Afghanistan for å kjempe på Talibans side. Nylig ble det meldt at flere var blitt evakuert fra byen Kunduz ved hjelp av pakistanske fly.

USA frykter at de militante islamistene unnslipper og blir framtidens terrorister.

NTB-AFP-Reuters

Hele Norges coronakart