HENRETTES: Bare i Kina henrettes det flere mennesker årlig enn i Iran. Foto: Mehr News Agency/Hamideh Shafieeha
HENRETTES: Bare i Kina henrettes det flere mennesker årlig enn i Iran. Foto: Mehr News Agency/Hamideh ShafieehaVis mer

Hundrevis hemmelig henrettet i Iran

Nye rapporter fra FN viser til brudd på menneskerettigheter i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny rapport fra FN forteller om stadig flere brudd på menneskerettigheter i den muslimske republikken. Det autoritære regimet har i all hemmelighet henrettet hundrevis av fanger. Det melder Reuters.

Rapporten som ble sluppet på mandag forteller blant annet om forfølgelse av stadig flere journalister og politiske aktivister.

Brudd på menneskerettigheter FNs spesialist på menneskerettigheter Iran, Ahmed Shaheed, satte søkelys på de mystiske henrettelsene av Vakilabad-fanger i Mashhad i det østlige Iran, melder AFP.

Shaheed henviser til rapporten som en foreløpig framstilling av situasjonen i Iran. Den inneholder også detaljer om frihetsberøvelse, brudd på ytringsfriheten og kvinners rettigheter når det gjaldt torture av fanger.

Flere hundre henrettes 200 offisielle henrettelser skal ha blitt gjennomført så langt i 2011. 83 av disse, inkludert henrettelsen av tre politiske fanger, skal ha skjedd i januar. «Myndighetene skal ha gjennomført 300 hemmelige henrettelser i Vakilbad-fengselet i 2010» ifølge rapporten.

«I brudd med iransk lov skal ansatte ved Vakilabad fengsel angivelig ha gjennomført henrettelsene uten at de innsattes advokater eller familie var til stede, eller var klar over hendelsen.»

Henrettes i hemmelighet Videre står det i rapporten: «Det har også blitt rapportert om minst 146 hemmelige henrettelser så langt i år.»

I fjor satte Amnesty International tallet på antallet henrettelser i Iran til 252. Det rangerer den muslimske republikken som det landet, etter Kina, som henrettet flest mennesker.

Tehran sier at dødsstraff er essensielt for å opprettholde loven, og at det bare blir gjennomført etter omfattende rettsgjennomgang.

Noe av det som straffes med døden i Iran er mord, voldtekt, væpnet ran, narkotikasmugling og utroskap.