Corona i Tromsø

Hundrevis i testkø etter Tromsø-utbrudd

På dagen ett år etter at Norges første corona-tilfelle ble oppdaget i Tromsø, preges byen av et omfattende smitteutbrudd. - Det har vært et rolig år, helt fram til i dag, sier ordføreren.

CORONA-TESTKØ: Varm drikke serveres til folk som venter på å få teste seg i Tromsø. Foto: Privat
CORONA-TESTKØ: Varm drikke serveres til folk som venter på å få teste seg i Tromsø. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

- Smittesporinga er i gang for fullt nå, og folk har strømmet til for å teste seg etter at vi gikk ut med informasjon om utbruddet på pressekonferansen tidligere i dag. Nå er det hundrevis i testkø, sier ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, til Dagbladet.

Knappe tre timer har gått siden han avsluttet konferansen. Effekten kom umiddelbart. Allerede har folk samlet seg for å teste seg for corona-smitte.

Fredag morgen var åtte personer bekreftet smittet. Kommuneoverlegen har ytret bekymring, både over antallet tilfeller og faren for muterte virusvarianter.

Nå jaktes det på nærkontakter, noe flere av de smittede skal ha mange av. De fleste av de nye smittetilfellene er i 20-åra. Trolig har de blitt smittet på fester eller andre private sammenkomster, ifølge kommunen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TVs studio hvor han sparte på lesernes spørsmål om coronasituasjonen. Video: Dagbladet Vis mer

Roser innbyggerne

Ordfører Wilhelmsen beskriver året etter at det første smittetilfellet ble oppdaget som relativt rolig.

- Helt fram til i dag, slår han fast, før han oppsummerer det siste året.

- Vi har i løpet av det siste året både stengt ned skoler, innført søringkarantene, og hatt tiltak på skoler og barnehager. Det har vært utbrudd på Hurtigruta, sykehjem og videregående skoler, men vi har tatt det godt ned, sier ordføreren, som er imponert over innbyggerne i Tromsø.

Nå lar han seg nok en gang imponere, og roser dem som nå er raskt ute med å teste seg, slik at kommunen raskt får oversikt over smittespredningen.

- Det er veldig positivt - slik får man begrenset det. Alle som har vært i nærkontakt må teste seg og gå i karantene. Vårt fokus er nå på smittesporing og testing, og der er vi avhengig av at folk bidrar, sier ordføreren.


- Satt bare og ventet

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier til Dagbladet at da det første smittetilfellet ble oppdaget i Tromsø i februar i fjor, var det på ingen måte uventet. Spørsmålet var mer hvor smitten ville dukke opp.

- I februar satt vi bare og ventet på de første smittetilfellene. Vi hadde fått noen tilfeller som viste seg å ikke være corronavirus, men så kom da dette 26. februar for et år siden, sier Nakstad til Dagbladet, og beskriver tilfellet som «forventet og ikke veldig overraskende».

Da smitten først ble oppdaget, var usikkerhetsmomentene ifølge Nakstad hvor mye mer smitte det var i samfunnet uten å være oppdaget. Situasjonen som etter hvert utspilte seg, var langt mer omfattende enn forventet.

- Vi mistenkte at det ville være en del, og vi så de påfølgende to ukene at det var veldig mye mer enn det vi trodde. Dette gjaldt ikke bare i Norge, men også nordmenn som kom hjem igjen fr avinterferie i mellom-Europa, sier Nakstad.

CORONA: - Nå er vi inne i en fase hvor alt handler om å stanse smitten, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen. Vis mer

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer