Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis i tog mot rasisme

Men jødene ble bortvist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jøder og medlemmer av det innvandringskritiske partiet Demokratene ble stanset av politiet da de ville delta i protestmarsj mot rasisme i Oslo tirsdag.

- De som kaller seg antirasister har i virkeligheten rasistiske holdinger, mener Demokratenes Jan Simonsen, som ble stanset av politiet da han ville markere 66-årsdagen for krystallnatten i Oslo tirsdag kveld.

SOS Rasisme sto bak det tradisjonelle fakkeltoget i Oslos gater, som samlet hundrevis av antirasister, blant dem blitzere og venstreradikale grupper.

Men representanter fra Norsk Israelsenter og medlemmer av Demokratene som ville delta, ble stanset av politiet.

- De ble bortvist av hensyn til sin egen sikkerhet, sier politiets operative uteleder Stig Tonsjø til NTB.

Han viser til politilovens paragraf 7, som gir politiet rett til å fjerne personer dersom det er fare for at det kan oppstå uroligheter.

Rasistisk

- Vi fikk beskjed om at dersom vi nærmet oss antirasistene med israelske flagg eller David-stjerner, ville vi bli arrestert. Det føltes opprørende og sært på et arrangement som skulle markere nazistenes utrydding av jødene, sier Demokratenes Jan Simonsen, som ble stanset av politiet.

Lederen for Demokratene i Oslo, Ingar Malvang, sier den tradisjonelle krystallnatt-markeringen har fått et antisemittisk preg og er dominert av Blitz.

Takker politiet

Arrangøren, SOS Rasisme, er derimot glad for politiets inngripen. De hadde på forhånd gjort det klart at Demokratene og demonstranter med israelske flagg ikke var velkomne.

- Demokratene var bare ute etter å provosere og å lage bråk. De ville bære det israelske flagget, selv om vi hadde gjort det klart at verken paroler eller flagg skulle være med i toget, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme.

SOS Rasisme arrangerte over 30 markeringer over hele landet tirsdag av at det er 66 år siden nazistene innledet aksjoner mot jøder i Tyskland og Østerrike 9. november 1938. På dette tidspunktet var hatet mot jødene allerede glødende på grunn av Hitlers propaganda, og råskapen fikk utfolde seg fritt. Anledet av Hitlers menn ble mange butikker knust og synagoger brent ned. Brannvesen og politi beskyttet ikke jødene, men hindret at tysk eiendom tok fyr. Denne natten ble mange jøder myrdet og 20 000 ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleirer.

Fra 1941 måtte alle jøder gå med den gule davidsstjernen for å identifisere seg. (NTB)

MOBILISERTE:</B> Stopp hetsen av muslimer, heter det på banneret.
MOT RASISME:</B> SOS Rasisme arrangerte fakkeltoget for å minnes Krystallnatten og Hitlers utryddelse av jøder i store deler av Europa.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media