Hundrevis invitert på juleselskap

Det hvite hus har invitert til opp mot 20 juleselskaper. På ett selskap i regi av utenriksdepartementet skal rundt 900 personer være invitert.

FEST: Mange hundre personer er invitert på juleselskaper i regi av regjeringen, blant annet i Det hvite hus. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
FEST: Mange hundre personer er invitert på juleselskaper i regi av regjeringen, blant annet i Det hvite hus. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+740.1K
døde 2 010 000 +14.6K
Se mer

Smitteverneksperter i den amerikanske regjeringen har advart om at pandemien nå «er på et veldig farlig punkt» og at man nå må være ekstra forsiktige rundt jul.

Ifølge Washington Post har ledelsen i utenriksdepartementet anbefalt de ansatte om at alle arrangementer som ikke er «mission critical», altså helt nødvendige for at de skal få gjort jobbene sine, skal gjennomføres digitalt.

Likevel har både Det hvite hus og utenriksdepartementet invitert selskap. Det hvite hus skal ha opp mot 20 innendørs juleselskaper, skriver NBC News.

PYNT: USAs førstedame Melania Trump viser fram juledekorasjonene i Det hvite hus. Video: Det hvite hus Vis mer

Mange deltakere

Utenriksminister Mike Pompeo har dermed trosset anbefalingene fra sine egne ansatte, og er blant regjeringsmedlemmene som har invitert til juleselskaper.

En invitasjon som Washington Post har fått tak i er til et selskap 15. desember med navnet «diplomati hjemme gjennom høytida».

To anonyme personer som jobber med planleggingen av arrangementet, sier til avisa at det er invitert rundt 900 personer til dette selskapet.

- Kan du plyndre butikker …

Donald Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany forsvarte avgjørelsen om å avholde selskapene.

- Kan du plyndre butikker, brenne ned bygninger eller delta i demonstrasjoner, så kan du også gå i juleselskap. Du kan feire julehøytida, og du kan gjøre det ansvarlig, har McEnany sagt, ifølge NBC News.

SINT: USAs president deltok på en telefonkonferanse med medlemmer av det amerikanske forsvaret under Thanksgiving-feiringen. Der ble det amper stemning. Foto: AP. Vis mer

Det er en tydelig henvisning til de mange demonstrasjonene som har vært i USA av ulike grunner de siste månedene.

- Vi kommer til å delta i julefeiringen, lovte McEnany.

Stephanie Grisham, som er Melania Trumps stabssjef, sier at de skal gjennomføre både jul og hanukka på tryggest mulig måte.

- Målløs

- Jeg er målløs, sier Ian Lipkin til Washington Post.

Han er direktør for senteret for forskning på infeksjon og immunitet på prestisjeuniversitetet Columbia i New York.

- Et innendørs arrangement som dette er farlig på så mange nivåer, sier han.

En anonym talsperson sier til avisa at de tar smittevernet på største alvor, og kommer til å ha god avstand mellom gjestene, mat og drikke kommer til å bli servert individuelt, og alle ansatte vil ha munnbind og hansker.

Det er ikke godt nok, mener Lipkin, som blant annet sier at mat- og drikkeservering kommer til å føre til at man tar av seg munnbind, og trekker fram at det er svært mange inviterte. Han sier også at kombinasjonen av alkohol og musikk kommer til å gjøre at folk trekker nærmere hverandre.

Kan bli Rosehagen vol. 2

- Dette har alle elementene som trengs for å gjenta det vi så i Rosehagen i Det hvite hus etter seremonien for høyesterettsdommer Amy Coney Barrett, sier Lipkin.

En rekke politikere og flere journalister ble coronasmittet etter å ha deltatt på arrangementet.

Smittevernsjef Anthony Fauci omtalte arrangementet som et superspreder-hendelse.

- Jeg tror at tallene snakker for seg selv. Vi hadde en superspreder-hendelse i Det hvite hus. Og det var i en situasjon hvor folk sto tett og ikke brukte munnbind, sa han da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer