Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis kan få sparken

Tormod Hermansen krones til telekongen av Skandinavia når fusjonen mellom Telia og Telenor offentliggjøres klokka 12 i dag. Men hundrevis av ansatte kan få sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor og Telia beregnet i fjor at en sammenslåing av de to største teleselskapene i Sverige og Norge ville gi kostnadsbesparelser på to milliarder kroner per år. Kostnadsbesparelser vil i hovedsak hentes gjennom kutt i antall ansatte og sparing av kostnader på produktutvikling. De første som må gå, er trolig de langt fleste av de 350 ansatte i Telia Norge. I tillegg vil det være en rekke dobbeltfunksjoner som blir overflødige gjennom en sammenslåing. Etter det Dagbladet får opplyst, har de ansatte ennå ikke fått signaler om hvor mange ansatte som må forlate jobben som følge av fusjonen.

Ryddigere enn sist

Tormod Hermansen presenterer i dag fusjonsavtalen, som er velsignet av både den svenske og den norske regjering. Dagbladet får vite at hele prosessen er blitt gjennomført på en langt ryddigere måte en sist, da forhandlingene strandet 20. februar i fjor.
For Hermansen, som vokste opp på ett rom og kjøkken i Holmestrand, er avtalen om fusjon med Telia en fantastisk personlig seier. Etter to store nederlag i fjor, først med Telia og så med Postkassa, er dette virkelig kronen på hans seige og lange karriere. Han har fått gjennomslag for nesten alt han ønsket i avtalen med Telia.

  • Han blir selv konsernsjef.
  • Hovedkontoret blir i Stockholm, men den viktige internasjonale avdelingen blir igjen i Oslo, det vil si Fornebu.
  • Styreformannen blir svensk, men det er helt avklart at det blir en alminnelig styreformann, ikke en arbeidende styreformann. Dette var et av punktene det skar seg fullstendig på i forrige runde.
  • Hermansen har også fått fullt gjennomslag for sitt ufravikelige krav fra forrige runde, om at det skal herske likeverdighet mellom den norske og den svenske statens eierinteresser.

Etter det Dagbladet forstår, er det mest sannsynlig at den svenske og den norske stat skal eie 33 prosent hver, mens 33 prosent skal legges ut i markedet for salg. I første omgang. Det er trolig enighet mellom regjeringene i Norge og Sverige om at en større andel skal privatiseres etter hvert.

Tormod Hermansen har gjort sitt ytterste for å legge lokk på informasjonen om fusjonsavtalen. De mange lekkasjene under fjorårets samtaler ble et betydelig problem, som Hermansen ikke ville ha gjentatt.

Etter at Tormod Hermansen var blitt jaktet på av et stort journalistkobbel i hele går, lyktes det Dagbladet å få svar da telefonen ringte på Hermansens forværelse i ti-tida i går kveld.

- Ja, svarer det fra Tormod Hermansens lett gjenkjennelige røst.
- Hei, det er fra Dagbladet.

- Hvem skal du snakke med?
- Hermansen.

- Hermansen er ikke her.
- Jeg mener å kjenne igjen stemmen ...

- Det er broren.
- Hei, Tormod Hermansen, har du hatt det hektisk i dag?

- Neida, jeg er alltid rolig jeg. Jeg har vært i utlandet, og drevet med helt andre ting.
- Helt andre ting enn hva da?

- Du forstår sikkert at jeg ikke kan si noe som helst. Jeg kan ikke gi noe intervju nå.
- Hva synes du om tittelen Telekongen av Skandinavia?

- Ingenting.
- Gleder du deg til i morgen?

- En helt vanlig arbeidsdag!

Informert

Etter det Dagbladet erfarer ble regjeringens budsjettpartnere, Høyre og Frp, informert for ca. en uke siden. Blant politikerne er det nå en utbredt oppfatning at fusjonen denne gang vil lykkes. Og med unntak av SV, vil den bli velsignet av de øvrige partiene.

Det fusjonerte Telia-Telenor vil få en omsetning på mellom 70 og 80 milliarder kroner og i utgangspunktet ha over 50 000 ansatte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media