Hundrevis kan miste jobben i chips-industrien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor dyttet vi i oss minst 55 millioner poser potetgull. Hundrevis av norske arbeidsplasser er avhengige av at vi fortsetter med det.

Bare fra dagligvarebutikkene kjøper vi hvert år snacks for hele 1,5 milliarder kroner, opplyser ACNielsen. I tillegg kommer omsetningen fra kiosker, bensinstasjoner og storhusholdninger. Vi bruker nærmere 2 milliarder kroner på ulike typer snacks.

Halvparten av snacksen er potet- og maischips.

Skulle vi legge om våre vaner, vil industrien merke det umiddelbart.

De to største aktørene innen snacks er Maarud og Kims. Maarud har cirka halvparten av markedet og 250 ansatte. Selskapet eies av næringsmiddeldivisjonen til det multinasjonale konsernet Philip Morris. Fabrikken ligger i Sør-Odal.

De store frityrkokerne i fabrikkhallen hos Maarud holder godt over 100 grader. Det er denne prosessen de svenske forskerne mener kan være farlig.

Arbeidsleder Britt Unni Pålerud har stått ved potetgullmaskinene i 25 år. Hun innrømmer at nyheten fra Sverige skapte oppstandelse i går.

- Man tenker jo litt på det. Samtidig får jeg litt følelsen av at det snart ikke er noe vi kan spise. Vi får visst kreft av alt, sier hun.

Kims-fabrikken på Skreia og sysselsetter 60 personer i produksjonen. Orkla er deleier.

- Vi tar dette på alvor og vil gå i tett samarbeid med myndigheter og bransjeorganisasjoner for å få økt forståelse for problemstillingen, sier konsernansvarlig for matsikkerhet i Orkla, Håkon Mageli.

Også i markedet for dypfryste poteter foregår hoveddelen av produksjonen i Norge.

I fjor kjøpte vi 13,5 millioner poser frosne poteter.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker spiste hver nordmann i fjor 36 kilo poteter. 32 av disse kiloene var såkalte bearbeidete poteter. I tillegg kommer alt som selges over disk. Burger King, som nylig ble kjøpt av NHO-presidenten Jens Ulltveit-Moe, har i dag 28 restauranter, en omsetning på 280 millioner kroner og i underkant av 1000 ansatte her i landet.

McDonald's har 59 restauranter, en omsetning på rundt 900 millioner og hele 2800 ansatte.