Hundrevis samlet i sorg

Tente lys på Rådhusplassen i Hammerfest.

 Samlet i sorg:  Hundrevis samlet seg i sentrum av Hammerfest for å minnes de omkomne i kveld. Foto: Ole Morten Melgård
Samlet i sorg: Hundrevis samlet seg i sentrum av Hammerfest for å minnes de omkomne i kveld. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST (Dagbladet): Hammerfest er i sorg etter at tre ungdommer omkom på fjellet ved Billefjord i Porsanger.

Nå i kveld har hundrevis av mennesker samlet seg på Rådhusplassen i Hammerfest for å tenne lys og for å minnes Stian Johansen (18), Mats Larsen (18) og Andreas Jensen Hermo (18).

Preger byen Mange gråt og holdt rundt hevrandre. Menneskemassen som hadde samlet seg speilet hvor sammensveiset folk i byen er. Ordfører Alf E. Jakobsen ga også utrykk for dette.  

- Dette har gått inn på alle som bor i Hammerfest. Dette er noe som kommer til å prege byen i lang, lang tid fremover.

Det ble også spilt musikk av favorittartistene til de omkomne. Blant annet en sterk versjon av Kaizers Orchestras «Hjerteknuser».

Tidligere i dag ble det også avholdt en sterk minnestund i Hammerfest kirke, hvor faren til en av de omkomne holdt en liten appell. Han hadde selv vært med i letingen og snakket om hvordan de og letemannskaper de hadde gjort alt de kunne.

Verste dag Rektor John Arne Andersen ved Hammerfest videregående skole har opplevd en av sine aller verste dager som rektor.

- Ja, dette er vel det verste som kan skje. Det å miste elever, forteller Andersen.  

To av de omkomne ungdommene, Stian Johnsen og Andreas Jensen Hermo, var elever ved skolen. Elever som rektoren forteller var gode representanter for ungdomsmiljøet i byen.  

- Dette var friske ungdommer med sunne fritidsinteresser. De likte å være ute i friluft. Og som vanlig er her oppe så var det snøskuter som var det som fikk dem ut, forklarer John Arne Andersen.  

I alt fem av de ni ungdommene som ble overrasket av orkanen på Porsangerfjellet er elever ved Hammerfest videregående skole.

Sterkt nedkjølt Fire av ungdommene som ble funnet sterkt nedkjølt ligger fortsatt til medisinsk observasjon på Hammerfest sykehus.

De to resterende personene er også på sykehuset for at alle skal være sammen. De seks får nå psykologisk krisehjelp og får være på sykehuset så lenge de føler de har behov for det.

Preget:  Ordfører Alf E. Jakobsen forteller at byen er sterkt preget over det som har hendt. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
Preget: Ordfører Alf E. Jakobsen forteller at byen er sterkt preget over det som har hendt. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

Det var i 07.30 tiden onsdag morgen at de ni ungdommene dro ut på fem scootere fra Skaidi i Kvaldsund kommune. Klokka ni meldte en av dem fra til politiet at de hadde kjørt seg bort.

TUNGT FOR REKTOR: Nyheten om at to elever ved Hammerfest videregående skole omkom på fjellet ved Billefjord har vært tungt for rektor John Arne Andersen. Foto: Finnmark fylkeskommune
TUNGT FOR REKTOR: Nyheten om at to elever ved Hammerfest videregående skole omkom på fjellet ved Billefjord har vært tungt for rektor John Arne Andersen. Foto: Finnmark fylkeskommune Vis mer