Hundrevis slåss om noen flasker vann

Tørste og desperate haitianere gjør alt for å overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||PORT-AU-PRINCE (Dagbladet): Flyktningeleiren som driftes av den brasillianske hjelpeorganisasjonen Viva Rio ii Haitis hovedstad, er fylt til randen av desperate mennesker.

Når et amerikansk helikopter dropper noen få vannflasker ned til menneskemengden, bryter det ut håndgemeng og hysteri. Folk løper, dytter hverandre og gjør hva de kan for å komme først fram til vannet.

Helikopteret slipper ned vann nok til 20 personer oppå et hustak som er utrygt å bevege seg på etter jordskjelvet. I leiren bor det minst 2000 mennesker. Alle er tørste.

En av de heldige som fikk kjempet seg til en flaske vann hadde ikke fått hverken tørt eller vått siden dagen før.

Langs et provisorisk gjerde står hundrevis av små barn og tigger hjelpearbeiderne om de siste flaskene som skal deles ut. De fleste returnerer til leieren uten hell.

UTEN VANN: De husløse flyktningene i leiren til Viva Rio, tagg og ba om en flaske vann. Foto: Jacques Hvistendal.
UTEN VANN: De husløse flyktningene i leiren til Viva Rio, tagg og ba om en flaske vann. Foto: Jacques Hvistendal. Vis mer

- Dette er et klassisk eksempel på hvordan man ikke bør drive førstehjelp. Amerikanerene vil nok hjelpe, men det de gjør her er å skape splid og kamper mellom folkene i flyktningenleirene. Folk kunne slått hverandre i hjel for å få tak i vann slik situasjonen er nå, sier hjelpearbeider kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp, Arne Grieg Risnæs.

Han mener vannutdelingen burde skjedd i kontrollerte former via en hjelpeorganisasjon.

- Dette er en skandale, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Arne Sommerfeldt.

- Denne måten å drive humanitær hjelp på er å skape opprør i stedet for å hjelpe folk. Du må organisere på bakken før du dropper mat. Det er første bud. Det amerikanske militæret gjør mer skade enn nytte hvis det er slik de opptrer andre steder også, sier Sommerfeldt til Dgabladet

Etter utdelingen står tusener av mennesker igjen og ser mot helikopteret som forsvinner i det fjerne. De fikk ingenting denne gangen, og de vet ikke når neste forsyning kommer — eller om den kommer.