Hundrevis vil være Saddams bøddel

Ivrige søkere til uutlyst stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går bekreftet en ankedomstol dødsdommen mot Saddam Hussein. Når det nå er bestemt at den tidligere diktatoren skal henges i løpet av 30 dager, åpner det for nye muligheter for hevnlystne landsmenn, melder ABC News.

Den irakiske statsministerens kontor har nemlig mottatt hundrevis av henvendelser fra folk som vil gjennomføre henrettelsen.

Vil trekke i håndtaket

En rådgiver for statsminister Nuri Al-Maliki forteller at han får opptil ti telefoner og tredve e-poster om dagen fra folk som søker om stillingen som bøddel. Både sunni- og sjiamuslimer, høytstående myndighetspersoner og mannen i gata viser interesse for den noe morbide jobben. Offisielt eksisterer det ikke noen slik stilling, og myndighetene har ikke søkt etter interesserte.

ABC News snakker med en av jobbsøkerne, sjiamuslimen Abdul, som sier at det ikke er et eneste hus i Irak som ikke har begravet noen de kjenner på grunn av Saddam. Han er sikker på at han ikke er den eneste som har lyst til å henrette den tidligere diktatoren.Selve jobben er ikke så komplisert; den går ut på å trekke i et håndtak som senker gulvet under galgen. Av sikkerhetsgrunner vil myndighetene ikke oppgi navnet på personen som blir valgt til å «trekke i håndtaket».

Skrev avskjedsbrev

Etter planen skal henrettelsen gjennomføres i løpet av den neste måneden, og dommen er nå er endelig. Dommer Arif Shaheen holder på at det ikke kan gå mer enn 30 dager før Saddam henrettes.

- Fra og med imorgen kan dommen bli utført når som helst, sier han til BBC News.

SNART HENRETTELSE: En iraker leser om Saddam Husseins opprettholdte dødsdom. Nå som henrettelsen er nært forestående, melder flere irakere interesse for å være bøddel. Foto: Scanpix
SNART HENRETTELSE: En iraker leser om Saddam Husseins opprettholdte dødsdom. Nå som henrettelsen er nært forestående, melder flere irakere interesse for å være bøddel. Foto: Scanpix Vis mer

Men diskusjonen om domstolens troverdighet går fremdeles høyt, og mens USA hyller arbeidet med å fjerne diktatoren, har flere grupper satt spørsmålstegn ved rettssaken. USA-baserte Human Rights Watch er kritiske til rettssaken, og EU oppfordrer nå til at henrettelsen ikke skal bli gjennomført.

Ifølge BBCs korrespondenter vil henrettelsen sannsynligvis ikke annonseres på forhånd, for å unngå kamper og demonstrasjoner.

Saddam selv har imidlertid klare meninger om dødsdommen. I går skrev han en avskjedsbrev der han sier at han håper han blir husket som en martyr, og oppfordrer sine tidligere undersåtter til å samle seg mot fiender, melder nyhetsbyrået Ritzau.

I RETTSSALEN: Saddam Hussein under behandlingen av anken mot dødsdommen. Når anken ikke førte frem, skal han etter planen henrettes innen 30 dager.