MILLIONER I FARE FOR Å DØ: Et underernært barn fra Sør-Somalia i en camp i Mogadishu. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/SCANPIX
MILLIONER I FARE FOR Å DØ: Et underernært barn fra Sør-Somalia i en camp i Mogadishu. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/SCANPIXVis mer

Hungersnød i tre nye områder i Somalia

3,2 millioner mennesker står i akutt fare for å dø i landet, ifølge FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er erklært hungersnød i tre nye områder i Somalia, melder FN. Tallet på hungersnødsoner i landet er dermed oppe i fem.

FN sier i dag at akutt feilernæring og dødsratene har gått over grenseverdien for hungersnød i midtre Shabelle, Afgoye-korridoren samt blant de internt fordrevne i hovedstaden Mogadishu, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

3,2 millioner mennesker i Somalia krever nå umiddelbar, livreddende assistanse, ifølge FN, som sier at hungersnøden trolig vil spre seg til alle deler av landet innen fire til seks uker, og vedvare til desember.

Over 12 millioner mennesker på Afrikas horn lider under hungersnøden, som blant annet kommer på grunn av den verste tørken i området på 60 år. Dette blant annet 3,5 millioner i Etiopia og 2,7 millioner i Kenya.

Over 3000 somaliske flyktninger krysser daglig grensa til Etiopia og Kenya. Mange kvinner legger ut på den lange reisen alene med barna, og står blant annet i fare for å bli ranet, banket eller utsatt for seksuelle overgrep av bander og militsgrupper langs veien, ifølge CARE og FNs høykommissær for flyktninger, melder NTB.

Klikk for større versjon av grafikken.
Klikk for større versjon av grafikken. Vis mer

Krisen blir ytterligere forsterket av den ekstremt vanskelig sikkerhetssituasjonen i Somalia, hvor den terrorbevegelsen Al-Shabbaab, som skal ha tilknytning til Al-Qaida, kontrollerer enkelte av de hardest rammede områdene, og gjør det vanskelig for hjelpeorganisasjoner i å komme inn.

Hjelpeorganisasjonene som forsøker å avhjelpe situasjonen i de sultrammede områdene, sier bistanden ikke er nok.

- Verdenssamfunnet makter ikke å holde tritt med krisen, sier Elise Ford i britiske Oxfam til nyhetsbyrået AFP.

En offisiell erklæring av hungersnød innebærer at to voksne eller fire barn per 10 000 mennesker dør av sult daglig, og over 30 prosent av befolkningen lider av akutt underernæring, melder NTB.