Hunnbjørner utvikler penis

Forskere på Svalbard er bekymret etter at kvinnelige isbjørner har utviklet mannlige kjønnsorganer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå mener forskerne at over én prosent av de 3000 isbjørnene på øya er tvekjønnet, ifølge BBC Online.

- Det ser ut som det er hun-bjørnene på Svalbard som har utviklet mannlige kjønnsorgan, en penis-lignende stump, sier Elizabeth Salter i WWF til BBC.

- Blant andre arter som rammes av kjønnsforstyrrelser er det som oftest hankjønnene som har unormale forandringer. Og det som nå skjer med bjørnene rammer måkene i området også. Dette er på grunn av PCB, DDT og dioksiner.

Tvekjønnethet rammer dyreliv over deler av verden, sannsynligvis på grunn av eksponering for kjemikalier. Stoffene som får skylden for hermafroditt-bjørnene på Svalbard fraktes med nordlige vinder fra fabrikkområdene i Sentral-Europa, og skader isbjørnenes immunsystem. Fenomenet tvekjønnethet var inntil nylig ukjent på Svalbard. Nå har forskerne i området testet 40 isbjørner.

- Disse testene blir nå analysert. Næringskjeden her oppe er svært kort og enkel - plankton, fisk, sel, og isbjørn på toppen. Dermed er det ganske enkelt å spore PCB og andre forurensende stoff, sier Per Kyrre Reymert i forskningsforumet på Svalbard til BBC Online.

<B>SKIFTER KJØNN: Forurensning gjør at isbjørnene på Svalbard gradvis utvikler dobbelt sett av kjønnsorganer.