Hurtigruta blir sykehus

Hurtigruta kan bli omgjort til et flytende sykehus ved nasjonale og internasjonale kriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er de to hurtigruteskipene MS «Midnatsol» og MS «Finnmarken» som er plukket ut til å være såkalte hospitalskip for Forsvaret. Innen ett døgn skal de to skipene være klar til å ta imot 200 pasienter. Om bord kan det blant annet rigges til fire operasjonsstuer, steriliseringsrom, røntgenrom, egen avdeling for brannskadde og poliklinikk.

- Skipet kan brukes til nesten hva som helst, det være seg internasjonale operasjoner for eksempel gjennom NATO eller FN, eller ved nasjonale krisesituasjoner, sier kommandør Jan Sommerfelt-Pettersen i saniteten i Sjøforsvaret til NTB.

Opererte død gris

Tirsdag fikk Forsvaret sjansen til å teste hospitalskipet MS «Midnatsol». Sammen med Helse Bergen, Luftambulansen, Røde Kors og en rekke andre aktører gjennomførte de en øvelse om bord mens skipet lå i Byfjorden i Bergen.

Scenarioet var som følger: Sju pasienter skal bringes om bord, to av dem ved hjelp av ambulansehelikopter. Deretter skal de behandles og eventuelt opereres. Og for at det hele skulle være så realistisk som mulig, ble det brukt en død gris som kirurgene kunne operere - i operasjonsrommet som var rigget til på bildekket om bord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer