Hurtigruta blir sykehus

Hurtigruta kan bli omgjort til et flytende sykehus ved nasjonale og internasjonale kriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er de to hurtigruteskipene MS «Midnatsol» og MS «Finnmarken» som er plukket ut til å være såkalte hospitalskip for Forsvaret. Innen ett døgn skal de to skipene være klar til å ta imot 200 pasienter. Om bord kan det blant annet rigges til fire operasjonsstuer, steriliseringsrom, røntgenrom, egen avdeling for brannskadde og poliklinikk.

- Skipet kan brukes til nesten hva som helst, det være seg internasjonale operasjoner for eksempel gjennom NATO eller FN, eller ved nasjonale krisesituasjoner, sier kommandør Jan Sommerfelt-Pettersen i saniteten i Sjøforsvaret til NTB.

Opererte død gris

Tirsdag fikk Forsvaret sjansen til å teste hospitalskipet MS «Midnatsol». Sammen med Helse Bergen, Luftambulansen, Røde Kors og en rekke andre aktører gjennomførte de en øvelse om bord mens skipet lå i Byfjorden i Bergen.

Scenarioet var som følger: Sju pasienter skal bringes om bord, to av dem ved hjelp av ambulansehelikopter. Deretter skal de behandles og eventuelt opereres. Og for at det hele skulle være så realistisk som mulig, ble det brukt en død gris som kirurgene kunne operere - i operasjonsrommet som var rigget til på bildekket om bord.

- Det er første gang det blir gjennomført en slik test. Det hele gikk veldig, veldig bra, sier kaptein på skipet, Herodd Widding, til NTB.

Debrifingen i etterkant konkluderte da også med det samme.

- Det er viktig å se at samarbeidet mellom det sivile og Forsvaret fungerer, fastslår kapteinløytnant Agnar Tveten i øvelsesledelsen.

De to hospitalsskipene skal etter planen bemannes både med militært og sivilt personell.

Dyrt i drift

Forsvaret har vært med i planleggingsarbeidet for de to nye hurtigruteskipene helt fra begynnelsen av, og har spyttet inn noen millioner i utstyr om bord. Det er også Forsvaret som kan rekvirere skipet. Ifølge sjefen for Forsvarets sanitet, generalmajor Leif Rosen, vil ikke det skje så ofte.

- Jeg tror neppe det er aktuelt å bruke hospitalsskipene internasjonalt i dag. Jeg ser heller ikke så mange situasjoner i Norge der det kan brukes, forteller Rosen til NTB.

Årsaken er trolig at det er svært dyrt å rekvirere skipet, og at krisen derfor skal være meget stor før det blir aktuelt å bruke det.

(NTB)

KAN BLI SYKEHUS: Det er de to hurtigruteskipene MS «Midnatsol» og MS «Finnmarken» som er plukket ut til å være såkalte hospitalskip for Forsvaret.