Hurtigruta grunnstøtte i Antarktis

Gikk på grunn ved Deception Island med 370 om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


• Er du i området, eller i kontakt med noen i området?

Send oss en mail, SMS/MMS til 2400, eller ring +47 24 00 00 00

(Dagbladet.no): Hurtigruteskipet MS «Nordkapp» gikk tirsdag på grunn i Antarktis ca. kl. 10.30 norsk tid. Skipet er på cruise med 294 passasjerer og et mannskap på 76.

Grunnstøtingen skjedde under innseilingen til Whalers Bay på Deception Island.

- Skipet har skader på skroget, men vi har ingen problemer med å holde båten lens, og den har ingen slagside. Det er godt vær i området, og skipet ligger for anker, sier driftsdirektør Torkil Torkildsen i Hurtigruten til Dagbladet.no.

Se webkamerabilder fra båten her

- Ingen fare 

Torkildsen sier ingen ble skadd, og at det ikke er noen fare for mannskap og passasjerer om bord.

- Vi har kontakt med kapteinen, og det er rolig stemning om bord, grunnstøtingen skjedde i relativt lav fart. Men det er litt tidlig å si hvor store skader det er på skipet.

GRUNNSTØTTE: MS «Nordkapp», her avbildet i retning Kirkenes. Foto: SCANPIX
GRUNNSTØTTE: MS «Nordkapp», her avbildet i retning Kirkenes. Foto: SCANPIX Vis mer

- Kjenner dere årsaken til grunnstøtingen?

- Vi vet ingenting ennå, sier driftsdirektør Torkild Torkildsen.

- Vi har kontakt med redningssentraler i Argentina og vil få ned dykkere som skal undersøke skadene på skroget. Inntil skadene er kartlagt, blir «Nordkapp» liggende i Whalers Bay, opplyser informasjonssjef Hanne Kristiansen i Hurtigruten til Dagbladet.no.


Gode evakueringsmuligheter

Hurtigruten har et annet skip, MS «Nordnorge» (sic), åtte timer unna, og det er godt med andre cruisebåter i området.

- Vi har flere alternativer for evakuering av passasjerene, men det kan godt tenkes at «Nordkapp» kan ta seg tilbake til Sør-Amerika for egen maskin, sier Trond Øverås, direktør for «explorercruise» i Hurtigruten, til Dagbladet.no ved midnatt.

I 02-tida i natt opplyser rederiet at passasjerene blir overført til «Nordnorge» og andre skip, og at «Nordkapp» seiler til Argentina eskortert av et følgeskip. De tre resterende Antarktis-turene denne sesongen er avlyst som følge av skadene skipet pådro seg i grunnstøtingen.

Fra hele verden

Hurtigruta grunnstøtte i Antarktis

Hurtigruten arrangerer de populære cruiseturene i Antarktis i sesongen oktober til mars, og passasjerene flys inn fra hele verden, også Norge. Skipets besetning er av blandet nasjonalitet, selv om skipsledelsen er norsk.

Cruiset, som tar 14 dager, startet i Santiago og har gått rundt kysten av Den antarktiske halvøya. Whalers Bay var planlagt å være den siste stoppen for passasjerene før skipet skulle seile mot havnebyen Ushuaia, som ligger helt sør i Argentina, der ankomst var forventet 2. februar, opplyser Trond Øverås i Hurtigruten.

Populært reisemål

Deception Island er ei hesteskoformet vulkansk øy som ligger i øygruppa South Shetland. Whalers Bay er en av de beste havnene i Antarktis, og øya er et populært reisemål for cruiseturister, som gjerne bader i de varme kildene.

Øya administreres av Storbritannia, selv om også Argentina og Chile gjør krav på den, og argentinske og spanske forskningsstasjoner på stedet er bemannet året rundt.

Den norske hvalfangststasjonen Hektor lå tidligere på øya, og de norske hvalfangerne har satt sitt preg på flere stedsnavn på og rundt øya; en av innsjøene heter Kroner Lake, og ei lita øy rett ved siden av Deception Island er døpt Låvebrua Island.

EKSOTISK: Deception Island ligger i den britiskadministrerte øygruppa South Shetland nord for Den antarktiske halvøya.