Hurtigruta, helt Las Vegas

MS «Nordlys» (Dagbladet): - Det er Las Vegas light, som et hotell du kan finne hvor som helst i verden, sier Konrad Ulich fra California om interiøret i MS «Nordlys». Han får følge av flere av passasjerene vi treffer om bord i en av de nyeste båtene som trafikkerer strekningen Bergen- Kirkenes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er alle enige om at landskapet er vakkert, at komforten og maten er utmerket, men de hadde ventet seg en norsk eller «scandinavian design» i interiøret om bord.

Alle de 11 hurtigruteskipene har meget komfortable lugarer og et renhold og en service som ligger langt høyere enn i mange hoteller langs kysten. De fleste skipene i mellomgenerasjonen har et dempet og moderat interiør med mye god norsk kunst og med gode tekstiler og farger.

Men her om bord i «Nordlys» er det mye vulgært som faktisk minner om Las Vegas. Alle hurtigrutene har til og med slotmaskiner - riktignok til inntekt for gode formål og diskré plassert - som setter et preg på miljøet. Her er glorete farger, blinkende speil under kulørte stjernehimler og falmede kunstige blomster i girlandere innelukket i glass-søyler. Spisesalen er en eneste kaskade av lamper og gull og speil og glitter i en overdose som må sjokkere Norsk Form. Den norske kunsten, som det riktignok er mye av, forsvinner eller kveles i dette glitrende fargekaoset.

Ikke min stil

- Dette er ikke min stil, jeg antar at det er slik folk vil ha det. Men om ikke interiøret er i min smak, så er komforten og maten absolutt det, sier en dame fra Potsdam, men hun gjør det anonymt av en eller annen grunn.

Hans M. Werner fra Hannover har ingen betenkeligheter med å uttale seg under fullt navn:

- Dette er som å bo i et hvilket som helst middels moderne hotell hvor som helst i verden. Interiøret har ingen karakter, ingen norsk profil. Skipet er meget komfortabelt og livet om bord svært behagelig, men i disse skipene kunne man kanskje vente å finne noe av den berømte skandinaviske designen. Finsk, svensk, dansk og norsk design er jo berømt i resten av verden, men her om bord finner du den ikke, sier Werner.

Norsk profil?

Hurtigrutene går iallfall inntil år 2002 med statsstøtte, men vi vil ikke et øyeblikk antyde at de derfor burde ha en mer «norsk» profil diktert av staten. Rederiene vet vel dessuten best selv hva som selger. Eller kunne de profilert seg enda bedre på en klarere og mer bevisst design? På den annen side: Det antydes at hurtigrutene når de ikke lenger får statsstøtte kanskje begir seg ut i andre, internasjonale farvann utenom den norske sommersesongen. Der er det hard konkurranse og der kunne produktet kanskje ha en ekstra kvalitet hvis det viste fram god norsk design og slik skilte seg ut fra hele «Las Vegas»-flåten?

Dr. Ulich fra Malibu i California mener det ville være en god idé med en typisk norsk profil på hurtigrutene, der han sitter og leser Hamsuns «Sult». Og hans kone Gisela, som har lest det meste av Hamsun, er enig med ham. Om det dårlige været langs kysten sier de:

- Været er glimrende. Sol har vi nok av hjemme.

KRITISK: Legene Konrad og Gisela Ulich (innfelt) fra California mener 'Nordlys' minner om Las Vegas.