EVAKUERES MED STIGE:  De 153 passasjerene evakueres i sikkerhet. Foto:  Tor Aage Hansen
EVAKUERES MED STIGE: De 153 passasjerene evakueres i sikkerhet. Foto: Tor Aage HansenVis mer

Hurtigruta måtte evakueres i Trondheim

Gikk på grunn ved havna og tar inn vann. 153 passasjerer var om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hurtigruteskipet MS «Richard With» har grunnstøtt ved havna i Trondheim.

Det skal være 153 passasjerer om bord. Alle er nå evakuert uskadd.

- Vi har fått melding om at hurtigruteskipet «Richard With» har havnet i fjæresteinene utenfor Pir 2 ved kaia i Trondheim. Den skal ha truffet grunn på motsatt side av der den skulle legge til. Havnevakta varslet oss, men vi vet ikke så mye ennå, sier Per Ottem ved brannvakta i Trondheim til Dagbladet.no.

Det lekker fortsatt inn store mengder vann i skipet.

Ifølge Adresseavisen måtte enkelte passasjerer reddes ut med helikopter.

Båten skal ha slagside fordi den har tatt inn mye vann.

Dårlig vær
Politiet prøvde først å evakuere passasjerene til et annet hurtigruteskip i området, men været er så dårlig at det ikke lar seg gjøre. I   stedet evakuerte brannvesenet passasjerne med en stigebil fra skutesida og inn til land. Passasjerene har fått beskjed om å etterlate bagasjen ombord.

Folk på stedet forteller at to og to personer ble hentet i land med stigen. Det skal være rundt 10-15 meter fra skutesida til land.

- Evakueringen er dramatisk i seg selv, og det er klart det er en belastning for passasjerene, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt Håvard Simonsen.

Han opplyser at det er politi om bord på skipet som styrer fra innsiden.

- På utsiden er det politi som tar imot dem og frakter dem til et av byens hoteller hvor de ivaretas, sier han.

Kystvakta og brannvesenet jobber nå med å holde skipet flatt, men politiet frykter ikke at båten skal krenge over.

- Vi er i et havneområde og det er mye redningsressurser her. Skipet er også utstyrt med flåter og livbåter hvis noe skulle gå galt, sier operasjonslederen.

- Skipet var på vei til Pir 1, men på grunn av været så ble den tatt sidelengs og havnet borte ved Pir 2. Den har fått skader i propellen og tar inn vann, sier Sigurd Kleiven, havnekaptein ved Havnevakta til Dagbladet.no.

Han holder oppsyn med havaristen fra båt og opplyser at brannvesent har overført pumpeutstyr til båten og at de også rigger seg til med dykkere for å undersøke skadene på fartøyet.

Ingen lekkasje
- Vi har ikke sett noe tegn til lekkasje av drivstoff fra båten. Skipet har slik det ser ut bare hull i skroget ved propellen. Det jobbes nå med å begrense skadene, og taubåter forsøker å trekke skipet vekk fra fjæra, opplyser Kleiven.

Store redningsmannskaper er på stedet for å bistå, men det skal ikke være fare for passasjerene og det er så langt ikke meldt om noen personskader.

- Vi venter på ordre fra kapteinen. Noe har skjedd, men vi kan ikke si noe nå, fortalte en ansatt ombord i skipet til Dagbladet.no like etter at alarmen gikk.

Det er kraftig vind og regn i Trondheim.

Hovedmotorene er i 10-tiden  i ferd med å få vann over seg. Brannvesenet er om bord i båten og har rekvirert sivilforsvaret i tillegg.

GIKK I FJÆRESTEINENE: Det ble satt i gang en stor redningsoperasjon ved Pir 2 i Trondheim i morges, men det skal ikke være fare for passasjerne ombord. De må imidlertid klatre til land via brannvesenets stige. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX
GIKK I FJÆRESTEINENE: Det ble satt i gang en stor redningsoperasjon ved Pir 2 i Trondheim i morges, men det skal ikke være fare for passasjerne ombord. De må imidlertid klatre til land via brannvesenets stige. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX Vis mer