LEGGER SEG FLAT: Konsernsjef i Hurtigruta, Daniel Skjeldam, slakter selskapets håndtering av det pågående smitteutbruddet. At noen bevisst har holdt igjen informasjon vil han ikke gå med på. Video: NTB / Jeanette Nyhammer Vik, Dagbladet TV. Reporter: Ingunn Dorholt Vis mer

Hurtigruten beklager: - Vi har svikta

Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam legger seg flat etter smitteutbruddet om bord på skipet MS «Roald Amundsen».

Publisert
Sist oppdatert

Fredag kom nyheten om coronasmitte om bord på Hurtigruten-skipet MS «Roald Amundsen». Til sammen ble 337 personer pålagt karanteneplikt. Hittil har 41 personer testet positivt for covid-19, hvorav 36 er mannskap og 5 er passasjerer.

Nå beklager selskapet.

- Jeg skal starte med å være grenseløst ærlig. Vi har svikta. Vi har gjort feil. Det beklager jeg på det sterkeste, sier konsernsjef Daniel Skjeldam på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Legger meg flat

Skjeldam forteller at selskapet ikke har fulgt karantenereglene.

- I dag må alle som kommer til Norge i karantene i ti dager. I tillegg må de ta en norsk smittetest før ombordstigning. Det burde også vært gjennomført blant de 16 besetningsmedlemmene fra Filippinene. Det er en svikt i våre interne prosedyrer, sier han.

Konsernsjefen fastslår at hendelsen bunner i manglende tilgang på informasjon.

- Manglende og for dårlig tilgang på informasjon internt i selskapet, har også ført til at vi ikke har klart å ha en så god og åpen kommunikasjon utad som vi ønsker gjennom de siste dagene.

- Det er en alvorlig situasjon. På vegne av selskapet vil jeg beklage. Jeg er utrolig lei meg. Som øverste sjef i selskapet er det mitt ansvar at våre interne prosedyrer fungerer optimalt. Jeg legger meg flat, sier konsernsjefen.

- Aldri prøvd å skjule noe

Interne e-poster viser at kommuneoverlegen i Hadsel kommune hadde sporet mulig smitte til skipet allerede på onsdag. Da ble det også tatt kontakt med Hurtigruten for å avklare hvordan man skulle informere om smitten. Det sa selskapet nei til.

På en pressekonferanse tidligere i dag sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) at han reagerte kraftig på at selskapet ville holde utbruddet hemmelig.

TRIST: Helse- og omsorgsminister Bent Høie erkjenner at han har svekket tillit til Hurtigruta i saken om smitteutbruddet. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil si at tilliten er svekket i denne situasjonen. Hurtigruten har vært en av pådriverne for at regjeringa skal åpne for slik aktivitet. Derfor er det trist at vi er her nå, sa Høie.

Skjeldam avviser imidlertid at Hurtigruten har prøvd å skjule eller holde tilbake informasjon, men har forståelse for at helseministeren reagerer på selskapets håndtering.

- Jeg håper vi kan gjenopprette tilliten.

Ikke opptatt av omdømme

Omdømmeekspert Trond Blindheim mener denne situasjonen er et mareritt for Hurtigruten.

- Jeg pleier å si at omdømmesaker går fort over. Folk tilgir og glemmer raskt. Men i dette tilfellet har Hurtigruten og resten av cruiseskip-bransjen fått et kraftig skudd for baugen hva gjelder booking av turer for en stund, sier han til Børsen.

Skjeldam understreker imidlertid at selskapets omdømme ikke står øverst på agendaen.

- Det er en stor avgjørelse for oss å legge skip ut av drift. Det sier noe om hvor alvorlig vi synes situasjonen har vært. At vi skal komme til bunns i dette før vi går videre. Fokuset vårt er å håndetere situasjonen. Omdømme er ikke på agendaen vår akkurat nå, sier han og legger til at han håper at selskapet på lang sikt vil klare å gjenopprette tilliten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer