Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hurtigruten coronafast

Hurtigruteskipet «Roald Amundsen», med 100 australske leger og tannleger om bord, får ikke legge til i Chile grunnet coronafrykt.

Ifølge The Guardian er personene på skipet deltakere på en medisinsk konferanse.

Chile har nektet alle cruiseskip å legge til land fram til september etter utbruddet av coronavirus, og «Roald Amundsen» ligger nå i farvannet utenfor havna i den chilenske byen Punta Arenas.

Medisinsk konferanse

Ifølge avisa er det mer enn 100 leger, tannleger og medisinske eksperter om bord, som deltar på et ti dagers cruise kombinert med en medisinsk konferanse.

SPANIA: I Madrid tar de nå i bruk drastiske midler for å forhindre coronasmitte. Spania er det landet i Europa etter Italia som er hardest rammet av viruspandemien. Video: Politiet / AP Vis mer

Turen, som går innom både Antarktis, Falklandsøyene og Chile, startet 29. februar, og skulle vært avsluttet tirsdag.

Hurtigrutens pressevakt Øystein Knoph bekrefter overfor Dagbladet at skipet ligger utenfor kysten av Chile.

- Som mange andre land har også Chile valgt å legge strenge restriksjoner på trafikken inn til landet. Det gjelder både trafikk på veien, som buss og bil, det gjelder togtrafikken, luftfart og det gjelder også trafikk sjøveien. Det har medført en situasjon hvor vi nå er i tett og god dialog med chilenske myndigheter om hvordan vi kan få gjestene om bord på MS «Roald Amundsen» trygt og effektivt hjem, sier han.

CORONAFAST: Hurtigrutens splitter nye ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen får ikke legge til i Chile. Her avbildet utenfor Tromsø i juli 2019. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
CORONAFAST: Hurtigrutens splitter nye ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen får ikke legge til i Chile. Her avbildet utenfor Tromsø i juli 2019. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Han legger til at det ikke er noen bekreftede tilfeller av smitte om bord.

- Det er heller ingen mistanke om smitte, verken på «Roald Amundsen» eller noen andre Hurtigruteskip, forteller Knoph, og understreker at skipet ikke er i karantene.

- Hutigruten har den siste uken fått flere tusen mennesker fra hele verden trygt hjem. Det er vi helt sikre på at vi skal klare også her, og vi jobber med flere ulike alternativer. Stemningen om bord er god, og vi jobber med å finne en god løsning for alle.

Jobber med løsning

Bill Portanova, en av passasjerene om bord, forteller til avisa Sacramento Bee, at kapteinen på hurtigruteskipet i dagesvis har forsøkt å forhandle med ulike havner om å legge til.

- Vi ligger utenfor kysten. Det vi blir fortalt er at de jobber med å få oss til havna, hvor vi skal få en helsesjekk, bli fjernet fra skipet med masker og hansker og bli tatt rett til busser og videre rett til flyplassen, forteller han.

- Passasjer og mannskap er vår høyeste prioritet, og har det bra. Vår oppgave er å få alle passasjerene hjem så raskt og trygt som mulig, og vi oppdaterer kontinuerlig passasjerene våre om planene for å få dem hjem, sier Damian Perry i Hurtigruten Asia Pacific.

Ifølge The Guardian var det mandag registrert 155 smittetilfeller i Chile.

Dagbladet har vært i kontakt med Hurtigruten, som kommer tilbake med mer informasjon.

Hele Norges coronakart