Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hurtigruten krever millionbeløp fra havner

Hurtigruten anklager 20 nye havner for overfakturering. Nå tar selskapet rettslige skritt for å få tilbakebetalt 120 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjernen i striden er over hvordan havneanløpene skal faktureres. Idag fakturerer havnene etter en 24-timersregel. Rederiet må betale for et helt døgn, uansett hvor lenge skipet faktisk er i havnen. Ifølge Dagens Næringsliv ligger hvert hurtigruteskip et kvarter til kai i Berlevåg, Mehamn og Kjøllefjord.

Hurtigruten mottar hvert år nesten 18.000 fakturaer over anløpsavgifter på til sammen over 100 millioner kroner. Selskapet krever nå 120 millioner tilbakebetalt for overfakturering i perioden mellom 2012 og 2014.

De 20 nye sakene kommer i kjølvannet av selskapets søksmål mot Bodø havn, der rettssaken er forventet å starte etter nyttår. Hurtigruten er ifølge en avtale med staten pålagt å anløpe 34 havner.

Direktør Arnt-Einar Litsheim i Havneforeningen sier til DN at kravet er urettmessig, og at havnene må få dekket sine kostnader. Om det eventuelt skal beregnes timepris for havneanløp, mener han at den prisen vil bli høy.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!